<< VESTI | | 01.07.2011 19:42

 

Tenis: Broj jedan

Malo ko zna šta je ostvarenje životnog sna

Novak Đoković otkrio je to s 24 godine. Danas je – petak, 1. jula 2011. – u polufinalu teniskog turnira u Vimbldonu pobedio Žoa Vilfrida Congu, obezbeđujući sebi prvo mesto na ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak.

Specijal o Novaku

Povodom Novakovog osvajanja prvog mesta na ATP listi, "Vreme" priprema specijal koji će se na kioscima pojaviti u utorak, 5. jula. Redovan broj "Vremena" izlazi uobičajeno, u četvrtak, 7. jula.

Meč je trajao nešto više od tri sata, za koliko su odigrana četiri seta, s rezultatima 7:6, 6:2, 6:7, 6:3.

Počelo je loše za Đokovića, koji je izgubio prvi servis gem i u narednih gotovo sat vremena nije uspeo da izjednači sve do rezultata 5:5, potom i ulaska u taj brejk koji će konačno, uz veoma mnogo napora i bravura s obe strane dobiti sa 7:6.

Drugi set Đoković je počeo brejkom, nastavljen je drugim brejkom u petom gemu (4:1), do pobede od 6:2 posle jedva 28 minuta igre.

Treći set Đoković je suvereno vodio do osmog gema, kada je umesto 5:3 dopustio brejk i izjednačenje 4:4, a neki minut kasnije i da izgubi još jedan servis umesto da okonča meč u svoju korist. Ponovo je igran taj brejk, u kom je Đoković propustio dve set lopte, a Conga iskoristio svoju treću set loptu i dobio s rezultatom 11:9, smanjujući na 2:1 u meču.

Izgledalo je kao da bi se mogao ponoviti Congin meč s Rodžerom Federerom u četvrtfinalu, kada je Federer vođstvo od 2:0 u setovima završio kao gubitnik.

I Đoković je, sigurno, bio svestan tog rizika, ali povremena spektakularna izmena udaraca u trećem setu nije ga izbacila iz igre. Već u drugom gemu napravio je brejk koji će sačuvati do kraja seta, koji je posle 35 minuta dobio rezultatom 6:3.

Poslednji poen u meču značio je i ostvarenje Đokovićevog dečačkog sna, da postane svetski broj jedan u tenisu. Uspeh je, bez obzira na ishod vimbldonskog finala u nedelju, veći za cenu one snage, elana i motivacije koji su bili potrebni da se za manje od tri nedelje "preživi" ne samo poraz u Rolan Garosu, nego i prekinut najduži niz pobeda u jednoj sezoni, serija osvojenih turnira... I, naravno, to mesto broj jedan.

"Ovo je jedan od onih trenutaka koje ne možete da opišete rečima... To je ono o čemu sanjate kada ste klinac", rekao je Đoković na konferenciji za novinare posle pobede nad Congom u polufinalu Vimbldona. "Pored Nadala i Federera bilo je jako teško stići do broja jedan... Ja sam, eto, smeo da izgubim samo jedan meč da bi to uradio i, eto, uspeo sam".

Pitanje je šta će do nedelje sanjati Rafael Nadal.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST