<< VESTI | | 15.05.2011 22:30

 

Đoković u Rimu: Sad već neverovatno

Da je u subotu izgubio od Marija, Đoković bi izbegao poniženje u meču s Nadalom.

Da u nedelju izgubi od Nadala je očekivano: umor, prašina, iscprljenost, kiša, zasićenost pobedama...

Ali to se nije desilo.

Novak Đoković je u polufinalnom meču u subotu na neviđen način pobedio Endi Marija, očigledno rešenog da konačno postane slavan tako što će prekinuti niz ovogodišnjih Novakovih pobeda, kad već ne uspeva da bude najbolji u istoriji britanskog tenisa. Pa, skoro da mu je uspelo. Od tročasovnog subotnjeg susreta samo prvi set je mogao se gledati opušteno, s nogama na stolu i kokicama u krilu. Posle tih 6:1 stvari su se načisto preokrenule, ne samo zato što je Mari drugi set dobio s 6:3, već i zbog vidljive Đokovićeve nervoze, potom i umora – od čega nas je proteklih meseci odvikao do gotovo čiste razmaženosti. Neizvesnost je ponovo porasla posle početnih 3:1 za Đokovića u trećem setu – Mari je najpre izjednačio, potom su „razmenili" brejkove posle kojih Mari nije uspeo da dobije set na svoj servis, niti da parira Đokoviću u taj brejku (7:2) koji je odlučio pobednika (6:1, 3:6, 7:6).

Posle iscrpljujućeg polufinala i znatno manje vremena za oporavak od Rafaela Nadala, koji je svoj meč okončao nekoliko sati ranije u dva seta, Đokovića je bilo teško proglasiti za favorita. To nije učinio ni Nadal, izjavljujući da posle madridskog i ranija dva poraza, na šljaku u Rimu izlazi znatno manje opterećen od Đokovića.

Posle tročasovnog odlaganja početka finalnog meča zbog kiše u Rimu – što svakako nije dodatno opustilo dvojicu suparnika – na terenu se sve moglo videti, ali ne i Nadalova "neopterećenost". Uz prihvatanje primedbe da je posle svega lako biti pametan, Rafael Nadal je "pukao" u osmom, devetom i desetom gemu prvog seta. Pri rezultatu od 4:3 Nadal ne uspeva da se odupre napadima Novaka Đokovića i gubi servis (5:3). U sledećem gemu na zastrašujuće poznat ljutit, neverovatno snažan i precizan "nadalovski" način vraća brejk (5:4).

I gubi svoj servis u sledećem, desetom gemu (6:4).

Đoković je psihološku prednost iz prvog iskoristio već na početku drugog seta, kada je u drugom gemu posle serije izjednačenja u sjajnim razmenama udaraca napravio brejk i poveo s 2:0. Nadal je odmah uzvratio, ali u nastavku borbe Đoković nije lakše osvajao poene ni na svoj servis, koliko je sigurnošću i spremnošću da rizikuje deprimirao Nadala, od početka prisiljenog da juri rezultat a ne da ga diktira, čak ni na svoj servis. To se, na kraju, ponovilo i u desetom gemu drugog seta, kada je pri rezultatu 5:4 za Đokovića servirao Nadal. U neverovatnoj seriji Đokovićevih odbrana rezultat u poenima bio je 0:40, posle čega je Nadal uspeo da izjednači – ali je to bilo sve – i izgubi s 2:0 (6:4, 6:4).

Posle dva sata i 13 minuta, Đoković upisuje četvrtu uzastopnu pobedu nad prvim svetskim reketom, sedmu "vezanu" titulu na ovogodišnjim turnirima – i izjednačenje s najboljim nizovima pobeda, po četiri na mastersima serije 1000, koje su do sada delili Nadal i Federer. I beleži 37. uzastopnu pobedu od početka sezone. Do rekorda Džona Mekinroa treba mu još pet, a ako pobedi na Rolan Garosu, osim svega postaće i najbolji teniser na ATP listi.

Ali već sad je zaslužio da ga svetski mediji nazivaju nepobedivim, posle meča s Marijem, a fenomenalnim i neprobojnim posle pobede u Rimu. Uzgred, meč Nadal–Đoković je posle pet godina prvi susret dvojice najbolje rangiranih tenisera na turniru u Rimu; tada je Nadal u finalu pobedio Federera.

Podsećajući da je Rafael Nadal prethodno izgubio samo tri od 34 finala na šljaci, svetski mediji zaključuju da je Novak Đoković ovom pobedom potvrdio rastuću dominaciju nad izgleda sve lomnijim kraljem šljake.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Kako se na internetu komentariše meč Đoković-Nadal

Šta rade vrhunski teniseri kada pobede Novaka Đokovića? Isključe Play Station.

*

Nadalu trebaju još dva turnira za komplet za ručavanje za šest osoba.

*

Šta ne sme Čak Noris? Da odigra meč sa Đokovićem.

*

-Jesi li gledao Đokovića?

-Nisam.

-Što?!?

-Žao mi Nadala.

*

Novak Djokovic: "Losing is so 2010."

*

Ma dečko je samo odradio svoju šljaku!

*

Na muci se poznaju junaci, a Đoković na šljaci.

*

-"Tata, tata! Ja bih da igram kao Nole"

-"Znam, i Nadal bi sine"