<< VESTI | | 08.05.2011 21:53


 

Novak Đoković u Madridu: Tri puta prvi put

Novak Đoković je po prvi put pobedio na turniru u Madridu. Prvi put je pobedio Rafaela Nadala na šljaci, posle devet poraza. Ovom pobedom prekinuo je neverovatni niz Nadalovih uzastopnih pobeda na šljaci. Prvi put pobeđuje na šest turnira na kojima je učestvovao u ovoj sezoni – Australija open, Dubai, Indijan Vels, Majami, Srbija open i, sad, Madrid. Sa nizom od 32 pobede u sezoni 2011. Novaku nedostaje još samo jedna da se poravna s Bjornom Borgom na drugom mestu u istoriji (prvo sa 42 pobede u sezoni 1984. još uvek superiorno drži Džon Mekinro)...

Do subote uveče moglo je izgledati da će u finalu lakši posao imati Đoković, jer je za protivnika imao relativno nepoznatog Brazilca Tomasa Belučija, dok je Nadal morao da savlada doskorašnji reket broj jedan, Rodžera Federera. Opet se pokazalo da su takve prognoze neosnovane. Posle iznenađenja koje je napravio pobedama nad Endi Marijem i Tomašem Berdihom, Beluči je u neverovatno snažnom naletu dobio i prvi set protiv Novaka Đokovića, ravnopravno se s njim nosio u drugom, da bi poklekao tek sredinom trećeg seta (4:6, 6:4, 6:1).

Rafael Nadal je u svom polufinalu uspeo da pobedi Rodžera Federera, pošto je takođe izgubio prvi set (5:7), "naljutio" se u drugom (6:1) i teže no što rezultat kaže pobedio u trećem setu (6:3).

Pred finalni meč, Đoković se držao svog stava: "Pokušavam da ne razmišljam o porazu, već samo o pobedi". Nadal, koji je ove godine od Đokovića gubio u Indijan Velsu i Majamiju: "Biće to veoma, veoma težak meč, koji bih mogao da izgubim, čak i da odigram dobro. Novak ima dug niz nepobedivosti i to mu je dalo veliko samopouzdanje".

A finale? Novak Đoković je u svih 137 minuta meča delovao superiornije, toliko da je još na početku meča "ućutkao" 12.000 gledalaca na tribinama, deprimirajući ih do te mera da su u nastavku češće aplaudirali Novakovim greškama nego Nadalovim sjajnim potezima. A nije ih manjkalo sa obe strane: dvojica trenutno najboljih tenisera sveta umela su da razmene po više od 30 majstorskih udaraca u poenu, ostavljajući nepristrasnog posmatrača bez daha.

Prvi set počeo je s dva brejka koji su Đokovića dovela do vođstva od 4:0. Kod rezultata 5:3 Đoković prvi put servira za set, ali gubi ne samo svoj servis, već i tri set lopte na Nadalov servis. Set dobija brejkom posle 69 minuta igre (7:5).

Kao u polufinalu s Federerom, Nadal drugi set počinje silovito i pravi brejk – ali to će, rezultatski gledano, ostati jedino što je uradio. Đoković uzvraća brejkom u drugom gemu i meč se nastavlja vrhunskim nadmetanjem u kom Novak Đoković deluje sigurnije, u svakom slučaju manje opterećeno. Kod rezultata 5:4 na Nadalov servis Novak stiže do 40:0 i iskorišćava već drugu brejk loptu (6:4).

Novak Đoković prosto ne ume da prestane s pobedama, zaključuju na oficijelnoj veb strani madridskog turnira i, kao i sve vodeće svetske agencije konstatuju da je on prekinuo niz od 37 uzastopnih pobeda "kralja šljake".

Primajući trofej pobednika i ček na 590.000 evra koji "ide" uz 1000 ATP poena, Đoković je primetio da Nadal u finalu nije imao sreće, ali "Uvek je veliki izazov igrati s tobom, ti si veliki šampion. Nadam se da ćemo igrati još mnogo mečeva". Kasnije, medijima: "Pod ovim uslovima, odigrao sam verovatno najbolji meč u karijeri, i to na šljaci protiv prvog igrača sveta. Igrao sam fantastično, potpuno sam zadovoljan igrama na celom turniru"...

Rojters takođe ističe Novakovu pobedu nad "kraljem šljake" na njegovom rođenom terenu, ali i da je serijom od 32 pobede u 2011. postao drugi igrač u istoriji. Čestitaući Đokoviću i njegovom timu, Nadal je konstatovao da je "ono što radite ove godine neverovatno".

Sledeći je turnir u Rimu, na kom su obojica slobodni u prvom kolu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST