<< VESTI | | 17.04.2011 21:39


 

Pogoršavanje stanja u svakom smislu

O zdravstvenom stanju Nikolića

O zdravstvenom stanju Nikolića

Zdravstveno stanje Tomislava Nikolića, lidera Srpske napredne stranke koji od subote ujutro štrajkuje glađu i žeđu, stabilno je zahvaljujući terapiji koju prima. Nikolić bi trebalo prema najavi da se u 13 sati obrati novinarima.

Nove informacije o njegovom zdravstvenom stanju u utorak je izneo dr Ljubomir Ilić, član konzilijuma koji leči lidera SNS.

Dr Ilić je i prethodne večeri takođe obaveštavao novinare, kada je rekao da sa Nikolićevom porodicom lekari razmatraju mogućnost uključenja infuzije ukoliko to bude neophodno.

Dr Ilić je, inače, četvrti lekar koji se obratio novinarima u ovoj bolnici da bi govorio o zravstvenom stanju Tomislava Nikolića. On se predstavio kao "diplomac Harvarda kome u petnaestogodišnjoj karijeri nijedan pacijent nije preminuo".

Prethodno je o situaciji u Nikolićevoj bolničkoj sobi javljao javnosti dobro poznat psihijatar Jovan Marić, član konzilijuma koji leči lidera SNS-a. Sledeći je bio dr Reik Huskić, direktor Beogradskog KBC-a, a prethodno Momčilo Babić, specijalista socijalne medicine, koji, kako je preneo B92, prema podacima Lekarske komore Srbije, ne poseduje licencu za rad, ali i ne radi direktno sa pacijentima.

U ponedeljak su beogradski mediji takođe javili da je lider SNS jedini pacijent privatne klinike Beogradski KBC, koja je u finansijskoj blokadi zbog duga od nekoliko stotina hiljada evra.

Rukovodstvo bolnice je, kako su naveli, priznalo je da im je račun u blokadi, kao i da se zapravo u bolnici pored Nikolića, leči još samo jedan pacijent.

U isto vreme medijima se obratio i predsenik UO i suprug vlasnice bolnice, Dragan Pavlović, inače vlasnik kompanije Erc Commerce Computers. Pavlović je rekao da je iznenađen izjavom gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da ta zdravstvena ustanova nema kvalitet da pruži adekvatnu zdravstvenu uslugu Nikoliću, dodajući da je ona vrhunska i bezbedna.

Pavlović je dodao da u njoj radi 150 zaposlenih koji su obavili 300 najtežih kardio operacija u ovoj i 2010. godini.

Posle vesti o propaloj poseti predsednika Srbije predsedniku Srpske napredne stranke koji od subote ujutru štrajkuje glađu i, nedugo potom, da je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Tomislav Nikolić prebačen u bolnicu, izjava EU da političke razlike u Srbiji moraju biti rešene normalnim političkim procesima mogla je da prođe i nezapaženo.

Biznismena Milana Beka, koji je došao u posetu Nikoliću, do sobe sprovodi bivši generalni inspektor policije Vladimir Bozović (Foto: Tanjug)

"Sa sve većom zabrinutošću smo ovog vikenda pratili razvoj situacije u Srbiji", izjavila je Maja Kocijančić, portparolka predstavnice EU Ketrin Ešton. "Političke razlike moraju biti rešene u okviru uspostavljenog političkog procesa, a Evropska unija će pažljivo pratiti razvoj situacije". I još: "Srbija je sebi za ovu godinu postavila visoke ciljeve kada su evropske integracije u pitanju" ali ih "još nije ispunila". Uz napomenu da EU nije postavila nikakve fiksirane rokove kada su evropske integracije Srbije u pitanju, rečeno je i da će doneti odluke samo "kada bude procenila da je Srbija spremna".

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je Tomislava Nikolića da prekine štrajk glađu i žeđu; što se izbora tiče, biće raspisani nakon odluke o dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

E, sad glupo pitanje: Šta ako EU tu odluku odloži za godinu dana (jer će je, kako je već navedeno, doneti kad proceni da je Srbija spremna)? Da li to znači da ni redovni izbori neće biti održani? Ili, obrnuto: ako EU sutra Srbiji dodeli status kandidata, izbori će biti raspisani prekosutra, ali kad će, to zaista niko ne zna.

U Pionirskom parku ispred zgrade Predsednistva Srbije u ponedeljak su se okupile pristalice naprednjaka, sa Aleksandrom Vučićem na čelu (Foto: Tanjug)

U prvi mah većina političkih analitičara Nikolićev potez smatra bizarnim i nepotrebnom dramatizacijom koja "polako ali sigurno izlazi iz domena političke analize i prelazi u domen političke patologije". Ni uz poštovanje spremnosti da se rizikuje život "nemoguće je oteti se utisku da raspisivanje izbora mesec dana ranije ili kasnije definitivno nije razlog za takav gest, baš kao što i svođenje političke borbe i političkog sučeljavanja na pitanje datuma izbora jeste neka vrsta farse i zaluđivanja naroda", smatra Đorđe Vukadinović. Drugi analitičari Nikolićev štrajk ocenjuju kao "nepotrebno dramatičan", "patetičan" i "tipično ekstreman", da predstavlja nepotrebno zaoštravanje i "teatralizacija političkog života koja može da preraste u opasan presedan".

S potonjom ocenom složio se i Boris Tadić, ocenjujući da bi ispunjavanje Nikolićevog zahteva bilo "uspostavljanje presedana u javnom ponašanju koji bi nas odveo na stranputicu" a to bi nas, opet, dovelo u nerazrešivu situaciju.

No, teško da je i trenutna situacija razrešiva, naročito u šizofrenoj areni novog srpskog političkog cirkusa. Stranka s najvećom podrškom javnog mnjenja – naprednjaci, naime – bez izbora ne mogu da provere, poboljšaju i kapitalizuje tu podršku. Najveći gubitnik izbora biće – kada god do njih došlo – demokrate Borisa Tadića, koji su najveći deo mandata potrošili da sami sebe, činjenjem koliko i nečinjenjem, zamažu u ćošak. Ostali će se pridružiti pobednicima, kako to već biva.

U nedelju uveče Tomislav Nikolić prebačen je u privatni Kliničko bolnički centar na Novom Beogradu; oko 22h objavljeno je da mu se stanje pogoršalo ali da za sada odbija lekove i infuziju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST