<< VESTI | | 03.04.2011 23:19


 

Tenis: Savršen praznik u Ki Biskejnu

„Ako Rafa izgubi, biće mi ga žao", kaže strastvena gledateljka.

„A ako Novak izgubi, onda šta?", pita „patriotski" navijač.

Umesto toga, dovoljno je ponoviti ono što je opšti utisak svih koji su u prvim trenucima posle meča o njemu nešto rekli: fascinantno, neverovatno, izuzetno, vrhunski. Na ovoj poslednjoj oceni se, možda, vredi zadržati. Vrhunski – da li to znači da je Rodžer Federer konačno „ispao"? Sigurno ne, mada je gotovo isto toliko sigurno da je „ispao iz drame". Neverovatne mečeve Federer kao da više ne igra, nema drame ni u njegovim porazima, ni u pobedama. Uz izvinjenje Federeru, ova ocena izrečena je samo da se istakne kako susreti Rafaela Nadala i Novaka Đokovića preuzimaju svu dramatiku vrhunskih sudara: neizdržljiva napetost, igra na ivici živaca, neizvesnost do poslednjeg udarca reketom.

Meč

Meč

Nadal je prvi teniser koji je na ovom turniru "uzeo" servis Đokoviću.

Brejk prilike su se smenjivale iz gema u gem, ali je u prvom setu Nadal bolje prošao, iako je Đoković sa 2:5 uspeo da se vrati na 4:5, a onda izgubi set.

Drugi set počinje Đokovićevim brejkom u drugom gemu i vođstvom od 3:0, potom 4:1, 5:2, 5:3 da na kraju, asom okonča set rezultatom 6:3.

I treći set je valjalo gleadti zbog svega što su dvojica trenutno najboljih tenisera sveta pokazali. Svesni da im od koncentracije zavisi svaki poen, igrali su na retko viđenom nivou, s neverovatnim dijapazonom udaraca i, nadasve, nezamislivom maštom.

A stvar je proključala u taj breku, u kom je prvih pet poena bilo minibrejk. Đoković je poveo s 5:2, ali je Nadal smanjio na 6:4. I, posle Novakovog servisa, to je bilo sve.

Trajanje: 3:21h. ATP bodovi posle Majamija: Đoković 9700, Nadal 12.870.

Finale turnira u Majamiju sigurno nije antička tragedija – ali, ako razmislimo, zar Nadalov izraz lica posle poraza u taj brejku trećeg seta tom dramskom efektu nije savršeno odgovarao? Zar u publici nije bilo hiljada gledalaca čije se disanje u „teatru" moglo jasno čuti? Zar posle Nadalove pobede u prvom setu nismo imali Đokovićevu u drugom, pa peripetije u obliku ipak izjednačenog trećeg seta pa, onda, na kraju krajeva, seriju minibrejkova iz kojih Đoković izlazi kao pobednik... A mogao je to da bude i Nadal.

Sad sleduje prelazak na šljaku, pred drugi gren slem u sezoni, Rolan Garos.

Kako god, finalni meč ATP turnira u Majamiju bio je neverovatno lep praznik za ljubitelje tenisa, o čemu će stručnjaci sigurno izneti mnoštvo zapažanja, analiza, statistika, tabela, pa onda i prognoza i procena... Novak je pobedio s 2:1 u setovima – 4:6, 6:3, 7:6 (7:4).

To mu je od početka godine treća titula (Australija open, Indijan Vels, sad Majami), dvadesetdrugi ATP trofej u karijeri i dvadesetčetvrta pobeda u nizu. Priključio se Pitu Samprasu, Andre Agasiju i Rodžeru Federeru, trojici tenisera koji su od 1990. odneli tri uzastopne pobede na pomenutim turnirima. Što se tiče neprekinute serije pobeda, fali mu još samo jedna da se izjednači sa Ivanom Lendlom (25 pobeda na početku sezone 1986), a ispred je još samo Džon Mekinro (39 pobeda na početku sezone 1984). To je statistika za zaluđenike, važnijom se čini ocena Mardi Fiša posle poraza u polufinalu Majamija: "Novak nas satire".

Onom već pomenutom "tragičnom" efektu Novak je, primajući trofej u Majamiju, doprineo i pohvalom protivnika, Rafaela Nadala – u suštini istom kao i pre dve nedelje u Indijan Velsu. Težina te svakako iskrene hvale mogla se naslutiti na Nadalovom izrazu lica. "Igram najbolji tenis u svom životu, to je sve", izjavio Đoković pred finalni meč. "Jednostavno ne razmišljam o seriji pobeda. U ovom trenutku samo mislim na naredni meč, ali imam ogromno samopouzdanje".

"Đoković lako dobija sve mečeve i to je ono što najviše impresionira", ocenio je Nadal pred finalni meč. "Novak prosto igra neverovatno".

Ali, u Majmiju su u nedelju obojica tako igrali.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST