<< VESTI | | 30.01.2011 19:03

 

Australija open: Neverovatno i sigurno

„Mislim da je Novak igrao neverovatno dobro", izjavio je Endi Mari posle finalnog meča prvog ovogodišnjeg gren slema, otvorenog prvenstva Australije. Treba mu verovati, čak i da je to samo pravdanje izneverenih očekivanja. Sopstvenih, jer je do finala igrao odlično i možda je računao da bi mu se „treća sreća" mogla osmehnuti posle već dva poraza u finalima gren slemova. I, ne manje, očekivanja javnosti da, posle 75 godina (1936, Fred Peri), jedan Britanac osvoji gren slem.

Marija valja citirati i zato što inače nije sklon da protivnike hvali više no što mora, ali i zato što Novaka Đokovića kao protivnika i saigrača u dublu poznaje još iz pionirskih dana. Sigurno mu ne prija novinarska (pr)ocena da je, prosto, uvek samo „drugi najbolji".

Đoković vs. Mari

Madrid 2:1 (1:6, 7:5, 6:3) Indijan Vels 2:0 (6:2, :3) Majami 2:0 (6:1, 6:0) Monte Karlo 2:0 (6:0, 6:4) Kanada 0:2 (3:6, 6:7) Sinsinati 0:2 (6:7, 6:7) Majami 0:2 (2:6, 5:7) Melburn 3:0 (6:4, 6:2, 6:3)

"Branio se neverovatno dobro", rekao je Mari, koristeći taj epitet po drugi put u istoj izjavi. "I kada sam u gemu bio na ivici poena, on bi uzvraćao lobovima na osnovnu liniju i pasing šotovima na samu liniju".

S druge strane, istovremeno, Đoković – koga sad opisuju ne samo kao trećeg na svetskoj listi, nego i kao šampiona Dejvis kupa – bio je sve jači i samouvereniji. Ista ocena važi za ceo turnir, a to je sad već kvalitet koji se od Novaka očekuje, ako ne i podrazumeva.

Đokoviću je ovo drugi gren slem, opet u Melburnu (2008, 2011).

Marija je u finalu, s kojim je do nedelje imao skor 3:4 u pobedama, sada porazio s 3:0 (6:4, 6:2, 6:3). U prvom setu do brejka je došao u najbolje vreme, na samom kraju; drugi je dobijao "s nulom", zatim se malo opustio i onda ga okončao s 6:2; u trećem su najpre pale razmene brejkova, ali u poslednjih nekoliko gemova bilo je jasno šta će biti na kraju.

Đoković je na putu do finala izgubio samo jedan set, u drugom kolu protiv Ivana Dodiga (Hrvatska), a s po 3:0 pobedio je Marsela Granoljersa i Nikolasa Almagra (Španija), Tomaša Berdiha (Češka) i Rodžera Federera (Švajcarska); Viktor Troicki mu je predao meč. Nema sumnje da je Đokovićev trijumf nad Federerom u polufinalu, manje izvesna ali u meču isto tako ubedljiva, najvažnija pobeda na turniru. Osim 2,2 miliona dolara, Đoković u nastavak sezone ulazi s manje od stotinu poena iza Federera, što nekim znalcima tenisa daje razlog za tvrdnju da će u ovoj godini biti razbijen par najboljih Nadal-Federer.

Teniska godina je, dakle, otvorena s velikim očekivanjima – posle trijumfa u Dejvis kupu već Hopman kup u kom su Ana Ivanović i Novak Đoković igrali lako, lepo i ubedljivo – to je najavio. I, kako to već biva, sve dalje biće sve teže.

Valjda zbivanja u i oko Teniskog saveza Srbije neće uticati na Đokovićevu spremnost da ovu godinu završi onako kako je sam zaslužio. Što se tiče "teniske politike", više o tome u sledećem broju "Vremena".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST