Novogovor >

Hendlovanje

Hendlovanje: nezaobilazna reč nove upravljačke klase. Može da znači bilo šta: administrirati; analizirati; baratati; baviti se nečim; dotaći, držati i dizati rukama; imati posla sa; ispunjavati; izaći na kraj s nečim; kontrolisati; manevrisati; manipulisati; nadgledati; obučavati konja u manježu i psa za izložbu; obuzdavati; operisati; obraditi tržište; poslovati; postupati sa podređenom grupom (radnika); preduzeti mere; raditi sa; odložiti otplatu duga; rukovati; shvatiti suštinu nečega; snaći se; stegnuti; tretirati; trgovati; udesiti; ugovarati; upravljati; voditi slučaj, čak i jedan umetnički performans je nazvan hendlovanje...

Reč je engleskog porekla i ima veze sa ručkom, ručicom, drškom i rukohvatom. Od reči tog korena koristili smo nekad samo izraz hends i drali se: "Enac!", kad neko rukom dotakne loptu van kaznenog prostora. Ušla je u jezik preko informatičkog slenga, hendlovanja fajlova i poruka, i odomaćila se da vam hipnotički ukaže na ruku koja drži dizgine (kao i reči menadžer, menadžment i manipulisati koje dolaze od latinske reči manus, ruka). Bilo to i bez tuđica – sećate se: "Srbiju neće voditi tuđa ruka!"

Čeka vas na svakom ćošku:

Analitičarska: "Znači da vlada stavlja u pripravnost sve raspoložive mere za hendlovanje jedne nesvakodnevne situacije..."

Komentatorska: "Pitanje je koliko bi koštalo hendlovanje te zone."

WWW blogerska: "A dosta je glupo i naporno posebno hendlovati greške koje se tiču baze, posebno one za slanje mejla, itd..."

Preprodavačka: "Auto nije uzet kod hendlera, već u salonu."

Marketinška: "Pravi biser predstavlja tipologija klijenata, sa praktičnim uputstvom na koji način hendlovati svaki od tipova!"

Trgovačka: "U cenu avio-prevoza su uračunati troškovi hendlovanja na destinaciji..."

Šefovska: "Ako je šef – znaće kako da te hendluje!"

Hendlovani, spasa vam nema!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST