10. Guitar Art Festival >

Pusti da ti leut svira

Od svog prvog izdanja pa do danas Guitar Art je pokazao izvanrednu okretnost, ne samo u opstajanju nego i u širenju repertoara i redova publike

LAUTA I GLAS: Sting...

U osam festivalskih dana, od 7. do 14. februara, poveden simbolikom jubileja 10. Guitar Art festival učiniće još jedan dalji korak u svom radu. Festival je u svojoj prvoj deceniji uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca (takmičenja, festivali izvan Beograda, novi programi) već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju. Udarnu trojku jubilarnog festivala čine slavni Enio Morikone, duet Sting i Karamazov, kao i Visente Amigo, muzičar proglašen za autentičnog naslednika Paka de Lusije.

...i Edin Karamazov

Od svog prvog izdanja 2000, kada je profesor klasične gitare a danas direktor festivala Boško Radojković, kako kaže, "preuzeo rizik" i pokrenuo festival pa do danas Guitar Art je pokazao izvanrednu okretnost, ne samo u svom opstajanju, nego i u širenju repertoara i redova publike. I mada je doskora bio takoreći usamljen na putu izgrađivanja u poseban, profilisan oblik umetničkog i kulturnog života kod nas, i mada bez viška medijske pažnje, festival je uspeo da od početnog nesumnjivog kvaliteta vrlo brzo stekne autoritet, koji se sada meri međunarodnim aršinima. Prepoznat kao jedan od kvalitetnijih svetskih festivala Guitar Art ne samo što sarađuje sa prestižnim časopisima za gitarsku i klasičnu muziku već je za svoj jubilej uspostavio veze sa TV kanalom Mezzo, najpoznatijim globalnim emiterom umetničkih dešavanja u Evropi i svetu, koji će prenositi priloge i intervjue s ovogodišnjeg festivala. Novina desetog Guitar Arta je i organizovanje koncerata po Srbiji, u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, dok je u Crnoj Gori festival već tradicionalno prisutan kao Guitar Art Summer Festival u Herceg Novom, a ove godine planiraju se i koncerti u Podgorici.

Gradeći svoj identitet, Guitar Art je izborom najboljih stvari, s ukusom i smislom, i dobrom organizacijom posla uspeo da u Beograd dovede najveća imena klasične gitare i gitariste drugih profila. U proteklih devet godina gostovali su, između ostalih, Dušan Bogdanović, Kostas Kociolis, Džon Vilijams, Anjelo Deziderio, Hopkinson Smit, Pavel Štajdl, Gerardo Nunjez, Zoran Dukić, Trio de Cologne, Hose Luis Martinez, Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski, Pepe Romero, Tomi Emanuel...

Međutim, ponuda Guitar Arta za jubilarno deseto izdanje premašuje sva očekivanja, a programski skok ovogodišnjeg izdanja feštu čini bezmalo svetskom senzacijom.

GOSTI BEOGRADA: Enio Morikone...

MUZIKA LAVIRINTA: Vodeći festivalski nastup biće koncert Enia Morikonea i njegovog orkestra "Roma Sinfonnieta" u Areni, na kome će učestvovati i veliki akademski hor "Obilić" sa dirigentom Darinkom Matić-Marović. "Mocart filmske muzike" kako je Morikone nazvan u britanskom "Gardijanu" napisao je muziku za preko 500 filmova, od kojih će neke biti izvedene pred beogradskom publikom: Dobar, loš, zao, Bilo jednom u Americi, Cinema Paradiso, Za šaku dolara, Lolita, Malena, Nesalomivi... Morikone je i kompozitor velikog broja klasičnih kompozicija (neke će takođe biti izvedene u Areni, Frammenti di Eros, Cantata per L’Europa i najnovija Il Nulla Divino), i dirigent najvećih filharmonija: milanske Skale, rimske Opere, londonske i španske filharmonije. Poseban deo koncerta biće posvećen njegovim delima za klasičnu gitaru, gde će solista Roberto Fabri, zajedno s orkestrom, premijerno izvesti delove Morikoneovih kompozicija, originalno pisanih za proslavljenog violončelistu Jo-Jo Maa. Drugi solista na gitari biće Karlo Markione, jedan od najboljih evropskih gitarista nove generacije. Retki nastupi osamdesetogodišnjeg kompozitora spadaju u prvorazredne kulturne događaje u svetu, što nesumnjivo znači da će i ovaj u Beogradu izazvati veliku pažnju.

Jedan od danas najvećih virtuoza na lauti Edin Karamazov, rođen u Zenici, sa britanskim muzičarem Stingom, kao ekskluzivan tandem na Guitar Art festivalu predstaviće zajednički album Songs from the Labyrinth. Karamazov i Sting, lauta i glas, izvešće pesme poznatog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, stvarane u XVI veku. Sting je elizabetanski manir "oživeo" kroz pisma srednjovekovnog kompozitora iz kojih se vidi da je vodio buran život i često putovao, da je bio omiljen u tadašnjem društvu ali i odbacivan. Pesme pune ljubavi, bola, radosti, romantično su nijansirane i po svom senzibilitetu povezane sa lirikom najboljih Stingovih hitova. Album je kod kritike i publike postigao jedan od najvećih uspeha među izdanjima klasične muzike. Na svim muzičkim listama držao je visoko mesto, a na Bilbordovoj listi koja se sastavlja prema broju emitovanja numera i prema podacima o prodaji, 2006. i 2007. godinu završio je na prvom mestu.

...Vinsente Amigo

Visente Amigo je španski flamenko gitarista, koji će sa svojom šestočlanom grupom otvoriti jubilarni Guitar Art festival. Na ovom festivalu učestvovao je 2005. pred prepunim Sava centrom i upravo na zahtev publike pozvan je da ponovo održi koncert. Amigo je sinonim za tehničku superiornost i moderan muzički izraz, za primese džeza u vatrenom flamenku. Tokom svoje karijere sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, a sa Stingom je snimio Send your love, radio sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima. Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

IZ MAJSTORSKE RADIONICE: Dvojica gitarista Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski, zajedno sa Teodosijem Spasovim koji svira kaval, tradicionalni bugarski duvački instrument, prvi put su se okupili na Guitar Art festivalu 2003. godine. Simbioza gitarističkog umeća i etno bravura na kavalu sačinile su jedinstvenu koncertnu improvizaciju koja je na 4. Guitar Artu izazvala pravo oduševljenje publike. Posle višegodišnje serije koncerata i zajedničkog albuma Treća majka, ovaj trio će premijerno za festivalski jubilej nastupiti sa gostujućim vokalom.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i četiri koncerta u Kolarcu na kojima će nastupiti najveća imena klasične gitare. Venecuelanski velikan Alirio Dijaz, lautista Karamazov i tehnički savršeni Jamašita sviraće sa 18-godišnjim Vojinom Kocićem, trostrukim pobednikom na takmičenjima dosadašnjih Guitar Art festivala. Na Kolarcu će nastupiti i brazilska pevačica i gitaristkinja Badi Asad, češki gitarista Štajdl, proslavljeni Dušan Bogdanović, veliki grčki gitarista Kostas Kociolis, italijanski Anjelio Deziderio, argentinski majstor tango gitare Roberto Osel, zagrebački gitarista Zoran Dukić, švajcarski Eos Guitar kvartet, što je samo deo imena iz programa na Kolarcu.

Međutim, pored slavnih gostiju, profesionalaca, festival je od samog početka izgradio jednu svoju osobenost postavljajući u fokus đake i studente. Naime, cela zamisao Guitar Arta potekla je od želje da se mladim muzičarima, njihovim profesorima, dugo vremena izolovanim i van savremenih tokova, omogući direktan susret sa savremenom gitarističkom pedagogijom i koncertnom praksom. Mnoge generacije klasičnih gitarista završile su svoje obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacija ovog tipa, kažu u Guitar Artu. Zbog toga su majstorske radionice, predavanja, takmičenje, i najzad kao kruna prethodnog rada promocije gitarista na koncertima, živ i ambiciozan festivalski sadržaj paralelan s onim koji podrazumeva veliki repertoar, odnosno koncerte svetskih imena gitarske muzike.

Kada je reč o široj organizaciji, tokom vremena festival je izgradio i svoj prateći program, u kom se izdvaja Caffe Club, neformalno okupljanje gostiju festivala i publike, koje će ove godine svake večeri od ponoći do ranih jutarnjih sati biti u sali Pogon u Domu omladine. Guitar Visual Art biće svojevrsna retrospektiva dosadašnjeg vizuelnog identiteta festivala, takođe u Domu omladine, dok će velika izložba graditelja gitara biti održana 8. februara u Kulturnom centru Beograda. Ove godine novina je i to što je festival počeo i pre zvanično zakazanog datuma. Kao uvertira, u Zrenjaninu je već održan mali festival talenata, uglavnom prvonagrađenih sa takmičenja prethodnih Guitar Art festivala. To je samo potvrdilo da već uočene režijske sposobnosti da scenu osveži novim snagama, da osavremeni repertoar i probudi veći interes publike, Guitar Art i ovog puta drži na zavidnom nivou.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST