Coca-Cola HBC sa partnerima na Sustainability forumu >

Prioritet upravljanje otpadom i reciklaža

Ostali smo dosledni održivom poslovanju i smanjenju uticaja na životnu sredinu

Teška godina koja je za nama naučila nas je mnogo čemu i naterala nas da razmišljamo i preispitujemo svoje postupke kao pojedinci, ali i kao društvo. Kako je privreda bila posebno na udaru, tako je poslovanje velikih sistema moralo značajno da se transformiše kako bi se osigurali proizvodni procesi, bezbednost i zdravlje ljudi. Upravo je prethodni period potvrdio da je održivo poslovanje jedino moguće, a održiva budućnost jedini pravi cilj.

Coca-Cola HBC Srbija uvek potrebe zajednice stavlja kao prioritete svog održivog poslovanja. Aktivnosti i projekte tokom 2020. u potpunosti su prilagodili potrebama društva, a resurse usmerili tamo gde je bilo najpotrebnije. Rezultati su nedavno predstavljeni u osmom Izveštaju o održivom poslovanju za 2020. godinu, koji je prvi put sadržao i rezultate kompanije Bambi.

Tim povodom, u nedelji održivosti organizovan je i Sustainability Forum na kom su učestvovali eksperti iz državnih institucija, poslovne zajednice i nevladinog sektora, gde je jedna od centralnih tema bila adekvatno upravljanje otpadom i održiva ambalaža u okviru koje Coca-Cola HBC ima značajne rezultate i ambicije kroz svoju viziju Svet bez otpada.

"Uprkos 2020. godini, ostali smo dosledni održivom poslovanju i smanjenju uticaja na životnu sredinu. Naše punionice imaju sopstvena postrojenja za tretman otpadnih voda, za više od 50% je smanjena ukupna potrošnja vode, ali i energija po litru proizvedenog pića, ako gledamo period od 2007. godine do sada. Preduzimamo inicijative za pronalaženje ekološki najprihvatljivijih rešenja za upravljanje ambalažnim otpadom, ali i podstičemo svoje potrošače da se uključe u recikliranje", istakla je Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak, istakla je da ambiciozni ciljevi kompanija podstiču na promene, ali i partnerski odnos sa državom.

"Važno je da javni sektor shvata da je regulisanje otpada i ambalaže važan činilac na putu ka EU gde upravo zelena agenda, adekvatno upravljanje otpadom, stavlja kao jedan od prioriteta. Pozitivno je što se na lokalu dešavaju brojni projekti u kom učestvuju kompanije, međutim, potrebno je podići ih na nacionalni nivo. Edukacija građana je takođe jedan od prioriteta i na tome se mora više raditi u narednom periodu, pored izgradnje infrastrukture za separaciju ambalažnog komunalnog otpada."

Zaključak Sustainability Foruma je da se moderan svet ne može zamisliti bez ambalaže koja omogućava da proizvodi koji se koriste budu zaštićeni, bezbedni i vrhunskog kvaliteta. Kako bi celokupan proces upravljanja ambalažom bio unapređen i podignut na viši nivo, važno je uspostavljanje i negovanje partnerskog odnosa sa državom i nadležnim institucijama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST