Novogovor >

Omnišamblz

Srlsli smo dapi i derp u pokušajima da bazvardi u svojim LDR; sve je to jedan omnišamblz.

Tako bi se u dogledno vreme, čim iz engleskog jezika, majke svekolikog novogovora, preuzmemo nove reči, mogla izgovoriti-napisati rečenica:

Ozbiljno smo glupi, neorganizovani ili nekoncentrisani, besmislenim govorom ili postupcima pokušavajući da privučemo pažnju u svojim odnosima na daljinu; sve je to sveobuhvatno loše vođenje, posledica niza grešaka i pogrešnih procena.

Srsli je nova skraćenica za seriously, ozbiljno; dappy označava glupost, neorganizovanost ili manjak koncentracije; derp je isto što i besmislen, glup, budalast govor ili postupak; bazvardi (buzzworthy) označava pokušaj da se privuče pažnja i interesovanje javnosti direktno ili posredstvom medija; LDR je sms skraćenica za odnos na daljinu (long-distance relationship). Najzad, omnišamblz (omnishambles) označava situaciju proisteklu iz niza grešaka i pogrešnih procena.

Sve pomenute reči engleskog novogovora našle su se pre dve-tri nedelje u kvartalno osvežavanom Oksfordskom onlajn rečniku. Omnišamblz je u Ujedinjenom Kraljevstvu bila reč godine (2012), izmišljena u političkoj televizijskoj komediji The Thick of It. Nove reči, značenja i fraze engleskog koje će ući u rečnik prolaze strogu selekciju. O tome svedoči podatak da se mesečno baza podataka povećava za oko 150 miliona reči prikupljenih širom sveta a u proseku se Oksfordskom onlajn rečniku godišnje doda samo oko hiljadu novih. Teško je ne složiti se sa uverenjem stručnjaka da to svedoči o "fascinantnom razvoju engleskog jezika" jer dobar deo novih reči ostaje u upotrebi, što su već pokazali najnoviji primeri fablet (phablet) i džorts (jorts). Prvo je elektronska sprava veličine između mobilnog telefona i tableta, a drugo reč dobijena ukrštanjem džinsa i šortsa.

Među novim rečima su i izraz oduševljenja skvi (squee); selfi (selfie), fotka samog sebe obično napravljena za puštanje na društvene mreže; tverk (twerk), ples sa naglašenim "seksualnim" pokretima... Izrazi osećanja u elektronskoj komunikaciji konačno su kršteni i zovu se imođi (emoji), a reč je u engleski istigla iz Japana, gde se uvrežila devedestih godina, od e – slika, i moji – slovo, znak.

Najveći broj novih reči vezan je, očekivano, za tehnologiju, gastronomiju i modu.

Dakle, ne morate se baviti samo egosrfingom (ego-surfing), pretraživanjem podataka o sebi na internetu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST