Srpska politička scena – Zaječar >

Mi lepimo, oni skidaju, i obrnuto

Iskusni znanci i direktni politički konkurenti ne beže od incidenata, naročito ako za njih mogu da optuže protivničku stranu

Zaječar ima 37 odsto nezaposlenih, nema nijedan pristojan put prema selima, u selima nema ničeg novog osim što je između dva popisa broj stanovnika smanjen za pet odsto, a investitori su samo stavka iz predizbornih obećanja. Ali ima uzbuđenja. Lokalni izbori će biti održani 23. juna: bira se 50 odbornika gradske skupštine koji će između sebe izabrati gradonačelnika. Tu počinje problem.

"Vi ste svesni da smo mi mogli da promenimo vlast u gradu bez izbora", izjavio je u nedelju Stefan Zankov, član Glavnog odbora SNS-a, dodajući da će povodom incidenata u Zaječar naredne nedelje doći Aleksandar Vučić "i promovisaće jedan potpuno nov i drugačiji odnos i vođenje političke kampanje u odnosu na ovu koju vodi bivša vlast".

"Bivša vlast" je u liku bivšeg gradonačelnika Boška Ničića, nosioca liste Ujedinjenih regiona Srbije, istog dana saopštila kako je došlo do incidenta: "Naime, naši aktivisti su, pridržavajući se dogovora koji je postignut između šefova štabova – mi lepimo plakate, oni skidaju, i obratno – krenuli da skidaju plakate SNS-a ispred okruga i po povratku u štab bili su napadnuti motkama i šipkama od strane aktivista SNS-a koji su dovedeni iz Zemuna. Došli su sa štanglama, pajserima i stolicama, i pretukli naše aktiviste od kojih je jedan zadobio teške telesne povrede. Naše ljude nisu napali Zaječarci, već aktivisti SNS-a koji su došli iz Zemuna."

"Osumnjičeni" za izazivanje incidenta, Saša Mirković, prvi na listi Srpske napredne stranke, reagovao je u utorak, vapajem: "Ja apelujem na te mlade ljude okupljene oko URS-a da ne rade to deci i ne rade to ljudima koji ničim nisu povredili nikoga, da se posle okupljaju tu raznorazni i da prete aktivistima SNS-a, jer slušao sam šta je ovih dana bivši gradonačelnik pričao i mogu vam reći da je uvek to njegovo izvrtanje istine, kad se pogleda u ogledalo on uvek kaže kontra jer mu je iskrivljen i lik u ogledalu jer to je i osnovni problem kod njega jer umesto da kaže da su napali aktiviste SNS-a dok su lepili plakate i da su to bila deca, da su posle toga poslali ispred našeg štaba ljude koji su došli da prete i došla je nakon toga policija pa je reagovala na pravi način."

Sa strane gledajući, cela ova zaječarska priča u osnovi počinje zimus, kada su se predsednik i potpredsednik Pokreta "Živim za Krajinu" – posvađali. Tadašnji gradonačelnik Boško Ničić i Saša Mirković, vlasnik produkcijske kuće "Beoton" i nezvanični vlasnik regionalne Televizije Best, presekli su privatne i poslovne veze. Mirković napušta "Život za Krajinu" koji se utopio u URS, i pristupa tek osnovanom Pokretu radnika i seljaka. Da je politički vrag odneo šalu, tadašnji gradonačelnik Ničić je shvatio u noći prošlih parlamentarnih izbora, kada je počelo prebrojavanje glasova a na Jutjubu osvanuo snimak razvezanih i rasutih džakova sa glasačkim listićima.

Između dva kruga predsedničkih izbora Mirković donosi odluku da podrži Tomislava Nikolića: tako na svojih 14 odborničkih mandata u zaječarskoj skupštini dobija još pet, kojima se priključuje i nekoliko odbornika opozicije. Ipak, Boško Ničić, uz podršku socijalista i demokrata, ima 28 od 50 odbornika. Tri meseca nakon konstituisanja rad gradske skupštine je blokiran, 2 od 4 odbornika Demokratske stranke prilaze Mirkovićevom taboru a jedan vraća mandat. Sa samo 25 odbornika, Ničić nema kvorum koji bi potvrdio nedostajući jedan mandat. U najvećem procepu su socijalisti koji podržavaju Ničića, ali po odluci centrale ne smeju da obezbede kvorum i tako dopuste da se usvoji budžet za 2013.

Bezvlašće taje više od tri meseca, do 7. maja, kada su raspisani prevremeni izbori. Ničić ostaje i bez mesta predsednika Privremenog organa, jer većinu opoziciji u tom sastavu daje kao peti član – socijalista. Privremeni organ zavrće slavine: zabranjena je upotreba službenih automobila, "rokirani" su šefovi seoskih mesnih kancelarija, promenjeni direktori javnih preduzeća... Na to predsednik Privremenog organa prestaje da zakazuje sednice i ne potpisuje odluke većine.

Iskusni znanci i sad već direktni politički konkurenti svakako neće izbegavati incidente, naročito ako za njih mogu optužiti protivničku stranu, uz nadu da to birači neće pogrešno protumačiti – kao reklamu. Subotnji incident u kom su "ničim izazvani" ursovci, predvođeni narodnim poslanikom, bivšim predsednikom Skupštine grada Ivanom Jokovićem i bivšim članom Gradskog veća Milkom Todorovićem, upali u izborni štab naprednjaka izbegnut je, kažu, zahvaljujući prisebnosti jedne od devojaka koje su se tamo nalazile. Na njen poziv stigla je policija i smirila situaciju, ali od te večeri dvadesetak policajaca sa interventnim vozilom neprestano dežura između prostorija dve stranke, koje se nalaze u istoj ulici, na stotinak metara razdaljine.

Štabovi sukobljenih strana pozvali su, bar javno, na smirivanje tenzija i korektnu političku borbu.

Do izlaska na birališta ostalo je desetak dana. U izbornoj trci je devet lista. Zaječarci misle da će cenzus preći dve koje predvode bivši drugari i politički saborci, i koalicija oko socijalista, koja će se, kao uvek, priključiti pobednicima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST