Novogovor >

Proaktivnost

Ako zanemarimo proaktivnu prevarantsku ulogu oglašavanja jogurta, dnevnih i noćnih krema za unapređenje lepote ili bar uklanjanje bubuljica, bolji krvotok, život, lepotu i blistav ten, unapređenje karaktera, javnog nastupa, pronalaženja posla, čak i sistema javnog informisanja, novogovorski pojam proaktivnosti znači i dalekovidost, pravovremenost, obazrivost, vizionarstvo... Ukratko, proaktivan je isto što i pažljiv, oprezan, pronicljiv, opažajući, pametan, mudar itd., i.t.sl. Pa ko to ne bi voleo, iako je isto što i starogovorsko gatanje, vračanje, prognoziranje, preventivno delovanje, futurizam, magija, bacanje čini, preventiva, predostrožnost...

Ukratko, spremni smo na sve i ništa nas ne sme iznenaditi. Osim kiše, života i smrti.

Osnovni izvor novogovora, engleski jezik svih fela, kaže da je proaktivnost priprema za mešanje u ili kontrolu nekog očekivanog zbivanja ili situacije, naročito ako se radi o lošoj ili teškoj prognozi. Pisac prvog rečnika novogovora, Džordž Orvel, možda je znao za tu reč, jer se pojavila nekako tridesetih godina, u vreme pre no što će se on kao novinar upustiti u avanturu svedočenja o Španskom građanskom ratu. Kao da ga nije bilo, današnji rečnici će vam objašnjavati kako je proaktivno delovanje usmereno na izazivanje promene zbivanja umesto da se na njih reaguje kad se dese, što je reaktivno – i zanimljiva asocijacija na prevođenje prirodnih zakona u društvenu sferu. Proaktivno je delovanje unapred u očekivanju pojave novog u obliku problema, ljudskih potreba ili neželjenih promena. Na primer, proactive steps to prevent terrorism – u šta valjda treba uračunati i preventivne ratove u Iraku, Avganistanu, Libiji i gde god zatreba, bez obzira na to koliko će se potom terorizma pojaviti tamo gde ga nije bilo i, neplanirano ali prihvatljivo, u zemljama koje taj proaktivni globalni antiteroristički rat vode.

U tom svetlu ironično zvuče novogovorski primeri proaktivnosti kao istraživanja stavova potrošača kako bi neka firma unapredila svoje usluge, ili da je proaktivni postupak gradskih vlasti zapošljavanje više policajaca u borbi protiv kriminala. Na istom primeru, suprotnost proaktivnom je polupečen, brzoplet, nesmotren, kratkovid... I neoprezan, nepažljiv. A iznenađen?

Veliki jezički brat kaže da proaktivnost znači delovanje protiv predviđenih događaja, istraživanje i uređivanje sistema zarad lakšeg života za sve.

Za sve nas. A šta biva s njima?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST