<< VESTI | | 15.08.2011 08:53


 

Tenis: Novak Đoković niže pobede

SINSINATI: Novak u finalu

SINSINATI: Novak u finalu

Novak Đoković je u finalu Mastersa u Sinsinatiju. Do njega je stigao nakon samo jednog osvojenog seta, jer zbog povrede, Tomaš Berdih nije mogao da nastavi meč. Đoković je dobio prvi set sa 7:5 dobivši četiri vezana gema, mada je Berdih u sedmom gemu napravio brejk, poveo sa 4:3, potom i sa 5:3 i bio je na dve lopte blizu osvajanja prvog seta.

Novak je uspeo najpre da prednost Berdiha smanji na 5:4, a onda i da mu uzvrati brejkom i izjednači na 5:5. Nakon toga, odigrao je dva brza gema i osvojio prvi set.

Posle pauze Bedrih je prišao mreži i rekao da ne može da nastavi meč.

U finalu Novak će igrati protiv Endija Mareja koji je pobedio Mardija Fiša sa 2:0, po setovima 6:3, 7:6 (10:8 u taj brejku).

Prethodnog dana Novak Đoković je postigao 56. pobedu ove sezone i plasirao se u polufinale Sinsinatija pošto je u subotu rano ujutru u četvrtfinalnom meču savladao Francuza Gaela Monfisa sa 2:1 u setovima - 3:6, 6:4, 6:3.

Na prvom turniru od kako je u Vimbldonu preuzeo mesto prvog reketa sveta, Novak Đoković nastavlja sad već gotovo neverovatan broj pobeda u ovogodišnjoj sezoni (51:1). Pobedom u Montrealu upisao se u istoriju tenisa kao prvi igrač sa pet pobeda na turnirima masters serije u jednoj godini.

Đoković je u Montrealu osvojio deveti ATP turnir u ovoj godini, dvadesetsedmi u karijeri

Posle pobeda nad Nikolajem Davidenkom (7:5, 6:1), Marinom Čilićem (7:5, 6:2), Gaelom Monfisom (6:2, 6:1) i Žo Filfred Congom (6:4, 3:0 predaja) finalni meč sa Mardijem Fišom bio je pomalo mučan za gledanje. Ni mečevi s Davidenkom, Čilićem i Congom nisu bili bez drame u prvom setu, ali je tek susret s Fišom izgledao kao meč koji bi Đoković mogao da izgubi. Ne čak ni zbog upadljivo slabije igre u drugom setu – Mardi Fiš od početka do kraja nije popuštao u silini svojih servisa i rizičnim gađanjima ćoškova i linija – koliko zbog očigledne Đokovićeve nervoze u drugom setu, onom koji je izgubio s 3:6.

Dva i po sata trajao je finalni meč u kom je Mardi Fiš u prvom setu propustio nekoliko brejk šansi a Đoković zauzvrat ponovio scene iz prethodnih mečeva i brejkom dobio prvi set (6:2). Možda je izvesna Novakova opuštenost na početku drugog seta doprinela da Fiš – koji nije izgledao niti igrao kao da ga je izgubljeni set uopšte uzdrmao – prvi napravi brejk, povede i okonča drugi set u svoju korist (6:3). Izjednačenom i ne lepom za gledanje igrom počinje i treći set, sve do 2:2 kada Đoković pravi brejk i do kraja zadržava tu prednost (6:4).

Ceo turnir u Montrealu pripao je Novaku Đokoviću po mnogo čemu, počev od toga što je gomila "viđenih" za finale ispala u prvoj polovini takmičenja – Endi Mari, Rafael Nadal, Rodžer Federer, da pomenemo samo njih. Preostale je to moglo samo dodatno da motiviše, a u Đokovićevom slučaju desilo se nešto čudno. Njegovi protivnici – Davidenko (7:5, 6:1), Čilić (7:5, 6:2) i Conga su se u prvom setu borili, vidi se i po rezultatima, svom snagom, da bi u drugom – i pored očiglednog i vidljivog napora da ne posustanu, gubili kao da ih veličina protivnika hipnotše i umrtvljuje, Congu čak do predaje pošto je prvi set posle odlične igre izgubio izgubivši svoj servis u poslednjem gemu. Što se tiče Gaela Monfisa, on je posle prva dva-tri gema prvog odlučio da se zabavlja, a u drugoj polovini drugog seta da zabavlja i publiku i Novaka Đokovića.


 

Novak: Sve pobede

Novak: Sve pobede

Statistika kaže da je pobedom u Montrealu Đoković osvojio deveti ATP turnir u ovoj godini, dvadesetsedmi u karijeri: Amersfort, Mec (2006); Adelejd, Majami, Estoril, Montreal, Beč (2007); Melburn, Indijan vels, Rim, Šangaj (2008); Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz (2009); Dubai, Peking (2010); Melburn, Dubai, Indijan vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim, Vimbldon, Montreal... (2011)

Gren slemovi: Australija open 2008. i 2011, Vimbldon 2011.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Montreal, sretno mesto

Novokomponovani dubl Nenad Zimonjić i Mikael Lodra pobedio je na turniru u Montrealu staru i proverenu šampionsku dvojku blizanaca Brajan (6:4, 6:7 /5:7/, 10:5). Čini se da ovaj dubl ima budućnost, mada je još rano prognozirati da li će biti uspešan kao dubl Zimonjić-Nestor.

I za Janka Tipsarevića je Montreal bio sretno mesto. Po prvi put u karijeri dospeo je do polufinala nekog masters turnira. Od početka je "nanizao" poštovanja dostonog Alehandra Falju, Fernanda Verdaska, Ivana Dodiga (koji je prethodno elimisao Rafaela Nadala) i Tomaža Berdiha da izgubi tek od Mardija Fiša – koji je u finalu s Đokovićem dokazao da se tu nije našao slučajno.