<< VESTI | | 05.08.2011 11:18


 

Jahta ili televizija?

Spor vezan za luksuznu jahtu Željka Mitrovića postao je ne samo uzrok medijskog rata koji on trenutno vodi protiv Hrvatske, nego otkriva i to kakva je uređivačka politika njegovih tv kuća do sada bila

Regionalni tv mogul, vlasnik Pink imperije Željko Mitrović u dvostrukom je problemu. Prvo mu je Hrvatska carinska uprava stala na nogu objavljujući oglas o prodaji njegove zaplenjene luksuzne jahte zbog čega je krenuo u svojevrstan medijski rat protiv Hrvatske, a sada mu još nad glavom stoje novinarska udruženja i RRA koji smatraju da su njegove izjave skandalozne i da privatnu televiziju koja koristi javne frekvencije ne sme da koristi za lične obračune.

Pođimo od jahte. Iako se plasirane informacije kada, gde i kako je zaplenjena Mitrovićeva jahta razlikuju u hrvatskim i srpskim medijima, nekakva se slika ipak može sklopiti. Recimo, kod nas kažu da je jahta zaplenjena pre dva meseca, a u Hrvatskoj – prošlog septembra. U svakom slučaju, jahta "El Bosco V" registrovana na gibraltarsko preduzeće El Bosco, gde je Mitrović većinski vlasnik, uplovila je iz Crne Gore u hrvatsko more gde je zaustavljena radi kontrole. Na njoj nije bio i sam vlasnik Mitrović što je već nedozvoljeno, već je jahtu vozio skiper odnosno četvoročlana posada, koja je imala ugovor o radu s Mitrovićevom firmom čije je predstavništvo bilo u Hrvatskoj. Prema hrvatskim propisima, domaći član posade na jahti u vlasništvu stranca ne sme biti neko ko nije zaposlen u hrvatskoj firmi, a tu se predstavništvo očigledno ne računa. Jahta je tada zaplenjena, Mitroviću su odrezali dva miliona evra carine koje nije platio i jahta je postala državno vlasništvo. Kako je za sada najavljeno, prodaja će se obaviti u Dubrovniku 17. avgusta. Zbog te odluke, pobesneli Mitrović je objavio svojevrstan rat Hrvatskoj. "Ako Hrvatska misli da će biti bogatija prodajom moje jahte, neka joj bude. Ali neka znaju da će na kraju ipak oni platiti više jer idemo u kampanju protiv nje. Rezultat će biti hiljadu prema jedan za nas", rekao je. Slovenačke agencije javljaju da je zbog ovog događaja Mitrović sa svojih televizija u pet država maknuo reklame za hrvatski turizam i sve hrvatske usluge i proizvode. "Uklanjanjem oglasa boriću se protiv Hrvatske koja grabi srpsku imovinu", dodao je Mitrović koji je podneo žalbu, ali kako kaže taj postupak još nije gotov. "Dok god je na vlasti Jadranka Kosor, u Hrvatsku neću doći", poručio je Mitrović koji je dosad svake godine letovao na Hvaru.

Osveta vlasnika dve televizijske kuće sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, TV Pink i TV Avala, u punom je jeku. S jedne strane, time je navukao najoštrije kritike novinarskih udruženja iz Srbije, ali i verovatno povećao gledanost zbog budnog praćenja što gledalaca što, nadamo se, ovih iz RRA šta on to radi na svojim televizijama. NUNS i UNS sa iste, profesionalne linije, osuđuju vlasnika medija da nema pravo da programski sadržaj menja prema svojim ličnim razlozima i interesima i da je naprosto neprihvatljivo da zbog njegove skupocene jahte odgovori bojkotom hrvatske muzike, filmova i turističkih reklama. Međutim, ono što je udruženja još više zaprepastilo jeste Mitrovićeva izjava o tome da je do sada favorizovao hrvatsku muziku, kinematografiju i hrvatske investicije u zemljama bivše Jugoslavije, kao i da više nikada neće zataškavati incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj. I tu se više ništa ne može dodati, osim da je, kako tvrde u UNS-u, reč o teškoj povredi Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa ponašanja emitera. Iz Službe za nadzor RRA za sada, kako kažu, prate ceo slučaj i ako zaključe da je došlo do kršenja Zakona o radiodifuziji – raspravljaće o tome. Samo da ne bude kao dosad, da oni o svemu poslednji saznaju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST