<< VESTI | | 05.07.2011 01:16


 

Vikiliks vs. Masterkard

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se u reklami kojom se pozivaju donatori da finansijski pomognu ovoj organizaciji. Ujedno to je i parodija na reklamu Masterkarda, jedne od kompanija koje su blokirale Vikiliksov račun pod pritiskom politike, tvrdeći da je delovanje Vikiliksa protivno zakonu.

U reklami se pojavljuje Asanž koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Britaniji, čekajući početak procesa koji se protiv njega vodi zbog navodnog seksualnog napada na dve Šveđanke.

Reklama je zapravo Vikiliksova verzija poznate Masterkardove kampanje "Neprocenjivo". U njoj se navode veliki troškovi koje je Vikiliks imao od kada je 28. novembra prošle godine objavio više od 251.000 diplomatskih depeša, prepiske između Stejt departmenta i američkih ambasada širom sveta:

Dvadeset telefona pomoću kojih je ostao anoniman – 5000 dolara. Sudski troškovi u pet zemalja – milion dolara. Serveri u više od 40 zemalja – 200.000 dolara. Troškovi kućnog pritvora – pola miliona dolara. Izgubljene donacije nakon blokade računa – 15 miliona dolara.

"Gledati svet kako se menja kao posledica vašeg rada: Neprocenjivo. Postoje ljudi koji ne vole promene. Za sve druge, tu je Vikiliks", navodi se u reklami, dok Asanž gleda snimak demonstracija na Bliskom Istoku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST