<< VESTI | | 01.07.2011 19:55


 

Borojević ipak u zatvoru

Mnogi nisu bili oduševljeni vešću da je bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević pušten iz zatvora uz elektornsku "nanogvicu". Dve nedelje kasnije, međutim, došlo je do obrta. Istražni sudija je, postupajući po predlogu tužioca, 30. juna Borojeviću ipak odredio – pritvor. Ova odluka doneta je nakon procene da bi bivši direktor Instituta mogao da utiče na svedoke i ponovi krivično delo. Tako se Nenad Borojević, posle dve nedelje kućnog pritvora, vratio u Okružni zatvor, igrom slučaja, baš na dan kada je prošle godine uhapšen sa još šestoro lekara i rukovodilaca farmaceutskih kompanija i distrubutera lekova, zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama pri nabavci citostatika.

Pored Nenada Borojevića 30. juna prošle godine privedeni su i njegov zamenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije u Institutu Zoran Bekić, kao i načelnica apoteke Ivana Popović, a policija je privela i direktora farmaceutske kuće "Roš" u Beogradu Vojislava Petrovića i direktora onkološkog sektora u "Farma Svisu" Andreja Soretića i Predraga Marinkovića, menadžera farmaceutske kuće "Astra zeneka".

Na teret im se stavlja da su od marta 2007. do kraja 2009. nabavljali veće količine citostatika od potrebnih, favorizujući određene faramaceutske kompanije i da su za to dali i primili mito od oko 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je 17. juna 2011. podnelo sudu predlog za preduzimanje istražnih radnji protiv Borojevića i bivšeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Zorana Bekića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo iz člana 72 zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Istražni sudija je saslušao Borojevića, a pošto je saslušao Bekića i pribavi druge predložene dokaze, spisi predmeta će biti prosleđeni tužilaštvu na dalje postupanje, odnosno odluku o optužnom predlogu. Kako je objašnjeno iz tužilaštva, ovde je u pitanju skraćeni postupak, za krivična dela do pet godina zatvora, a ovo je, inače, i prvi slučaj u kom je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu protiv nekog državnog funkcionera.

Prijava je podneta jer nije prijavio svu imovinu koju je bio dužan da prijavi po osnovu Zakona o borbi protiv korupcije, a na to je bio obavezan jer je rešenjem Vlade Srbije bio imenovan na funkciju direktora Instituta za radiologiju i onkologiju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST