Nemačko-kineski susret na vrhu >

Pekinška patka i bavarsko pivo

U javnost nije procurilo šta su kancelarka Nemačke Angela Merkel i njen kineski kolega Ven Điabao jeli i pili pre i posle pregovora o intenziviranju ekonomske saradnje. Sigurno je, međutim, da bavarsko pivo odlično ide uz pekinšku patku. Čini se da se tako dobro slažu i privrede dveju zemalja. Rezultat "istorijskih" konsultacija dveju vlada, kako to ocenjuje nemački "Špigl", jeste da su strateški interesi dva privredna giganta kompatibilni, da se ocrtava nova ekonomska saradnja koja će svakako uticati na čitavu svetsku ekonomiju. Koliki je značaj ovog sastanka pokazuje i to da na konsultacije vlada Vašington i Peking šalju samo premijere, a da je u Berlin sa Điabaom doputovalo trinaest kineskih ministara. Nemačka najviše uvozi iz Kine, a što se izvoza tiče Kina je na sedmom mestu.

Za Kinu je Nemačka "pokretački motor" dobrih odnosa sa Evropom. U tom duhu je dogovoreno da se trgovinska razmena sa sadašnjih 140 milijardi dolara u narednih pet godina udvostruči. "Kina je spremna da uvozi više nemačkih vrhunskih proizvoda, a očekuje da Nemačka prizna Kinu kao punopravnu tržišnu privredu", rekao je Điabao. Do sada je oko 7000 nemačkih preduzeća prisutno u Kini. Premijer Kine je nagovestio kredit u visini od dve milijarde evra, koji bi stajao na raspolaganju nemačkim firmama koje žele da dođu na kinesko tržište. Kinezi su tražili i da se Nemačka založi za to da se olabave evropski propisi za proizvode made in China.

Merkelova je rekla da je u poslednje vreme poraslo poverenje između dve države i da je to poverenje dobra osnova za razvijanje ekonomskih odnosa.

Kao i za sve druge zapadne zemlje koje svim silama pokušavaju da prodru na unosno kinesko tržište, tako je i za Nemačku problem bio kako da diplomatski zaobiđu pitanje stanja ljudskih prava u Kini. Na susretu je došlo do "intenzivne razmene mišljenja o razvoju kineskog društva", saopštila je vlada Nemačke. "Mora se priznati da ni mi na Zapadu nismo preko noći izgradili naš društveni sistem", izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele. Toliko o tome.

Nemačka sa veoma malim brojem država održava redovne konsultacije vlada. Pre svega sa Francuskom, a zatim sa Italijom, Španijom, Poljskom, Rusijom i Izraelom. Ove godine to će činiti i sa Kinom i Indijom. Sve u duhu devize: Otvaranje novih tržišta za nemačke proizvode. Nije čudo što je Nemačka odavno prevazišla svetsku ekonomsku krizu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST