<< VESTI | | 24.06.2011 13:06

 

Pet godina sajta 21.dan.com

Procenjuje se da u Srbiji u svakom završnom razredu srednje škole ima bar po jedna devojka koja već ima iskustvo abortusa.

Istraživanja Ministarstva zdravlja pokazala su da u Srbiji ima 58 odsto seksualno aktivnih adolescenata, a tek svaki treći koristi zaštitu prilikom seksualnih odnosa. Mladi najčešće nisu svesni rizika i otud oko 3000 abortusa kod devojaka uzrasta 15 do 19 godina svake godine. Od 2006. godine mladima (i n jihovim roditeljima) pružena je mogućnost da dobiju odgovore na najintimnija pitanja i tako sačuvaju svoje zdravlje. 70.000 mladih mesečno iskoristi ovu mogućnost, odnosno poseti prvo onlajn ginekološko savetovalište - sajt www.21dan.com, koji je ove nedelje proslavilo peti rođendan. Za pet godina postojanja, ovaj sajt posetilo je preko 2.200.000 posetilaca. Kombinacijom proverenih i stručnih informacija i zabavnog sadržaja, sajt 21dan.com se brzo izborio za status i mesto na kome se može saznati sve o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju.

Ovaj sajt uređuju ginekolozi, a poseban je po tome što na interaktivan način pruža mogućnost korisnicama i njihovim partnerima da bez stida i predrasuda komuniciraju sa stručnjacima putem mejla i sms poruka. Prema rečima docentkinje dr Ane Mitrović- Jovanović, predsednice Udruženja za reproduktivno zdravlje, vitalni i strateški cilj Srbije je povećanje nataliteta, za šta je od ključnog značaja očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih ljudi. Jedan abortus je višestruko skuplji od pravilne i pravovremene kontracepcije izraženo novčano, a moguće zdravstvene, emotivne, socijalne i društvene posledice su nesagledive. "Cilj kampanje koju kontinuirano vodimo od juna 2006. je da mladima koji su na pragu fiziološke zrelosti, ali i onim malo starijim koji su već seksualno aktivni, pruži najvažnije informacije o tome šta je to reproduktivno zdravlje i kako se štiti do vremena kad su spremni na roditeljstvo", rekla je prilikom obeležavanja godišnjice dr Mitrović-Jovanović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST