<< VESTI | | 23.06.2011 18:54


 

Država pomaže "Galenici"

Baš kao što je ministar zdravlja Zoran Stanković najavio početkom nedelje, Vlada je preuzela korake da spase najvećeg proizvođača lekova u Srbiji. Jedan od prvih koraka biće otpuštanje direktora „Galenike" Nenada Ognjanovića i većeg dela rukovodstva.

Vlada je zauzela stavi i dala nalog određenim službama da se ispita poslovanje i da odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji, a novom predsedniku Upravnog odbora je izdat nalog da sprovede racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja sa obavezom da Vladi podnosi izveštaj na svaka tri meseca.

Na pitanje zašto se tek sad reaguje, kada je i ranije ukazivano na probleme u ovom preduzeću, ministar ekonomije Nebojša Ćirić je kazao da je bilo potrebno da se sagleda situacija u komplikovanom sistemu od 3000 zaposlenih i da se analiziraju sve cifre, ocenivši da je to "u relativno kratkom roku i urađeno".

Pored "reorganizacije kadrova", Vlada Srbije dala je "Galeniki" garancije za kredit od 70 miliona evra, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala će, prema Ćirićevim rečima, omogućiti da dođe do prekida blokade računa "Galenici" i da ona počne normalno da posluje. Nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu.

Podsećamo, trenutni iznos obaveza "Galenike" je oko 120 miliona evra, od čega je, "akutni problem od oko 40 miliona evra kratkoročnih obaveza". Inače, prethodnih godina 22 banke su "Galenici" davale (uglavnom kratkoročne) kredite, a minister ekonomije veruje da će verovatno biti spremne da se uključe u program reprograma dugova.

Što se nestašica lekova tiče, ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da ih u Srbiji neće biti i da su obezbeđeni uslovi da ova fabrika lekova nastavi proizvodnju.Problematično je snabdevanje tržišta samo sa dva leka - heparinom i pronizonom. Zalihe heparina su, kako je rekao minister zdravlja, obezbeđene za dva meseca, a očekuje se da će snabdevanje pronizonom biti rešeno u narednom periodu.

Račun "Galenike" je danima blokiran, a policija proverava poslovanje te kompanije posle medijskih napisa o nezakonitostima rukovodećeg tima. Policija proverava da li je rukovodstvo sklapalo štetne ugovore sa posrednicima kojima je isplaćivana provizija i do 4,5 odsto, i da li je to razlog velikih gubitaka fabrike.

I predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić Pantelić smatra da je neophodna hitna reorganizacija te kompanije. "Ako se nečija krivica dokaže, biti preduzete odgovarajuće mere", rekao je Pantelić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST