<< VESTI | | 22.06.2011 21:44


 

Nadzorni uređaj na Cecinoj nozi

Službenik Odeljenja za alternativne sankcije Uprave za krivične sankcije Ministarstva pravde je u sredu 22. juna 2011. oko 14.30 časova u vili u Ulici Ljutice Bogdana 3. postavio odašiljač (uređaj za nadzor, nazvan u medijima «elektronsku narukvicu») oko gležanja Svetlane Cece Ražnatović i njene sestre Lidiji Ocokoljić. Pre toga, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije je stigla izvršna presuda Višeg suda u Beogradu protiv Svetlane Cece Ražnatović i njene sestre Lidije Ocokoljić. Prema sporazumu koji je zaključila sa Višim tužilaštvom u Beogradu, Ražnatovićeva je priznala, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po evra novčane kazne, da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove i da je bez dozvole držala 11 pištolja. Kao garancija da će iznos kazne biti isplaćen stavljena je hipoteka na njenu kuću u Ljutice Bogdana. Viši sud je potvrdio sporazum iako je bio pod velikim medijskim pritiskom da ga ne prizna.

Postavljanjem odašiljača i prijemnika na telefonsku liniju počinje kontrola izvršenja kazne, Svetlane i Lidije i biće registrovano svako njihovo kretanje pa i eventualno napuštanje kuće u Ljutice Bogdana 3, gde će osuđene sestre zajedno boraviti.

Služba za praćenje registruje kretanje osuđenika sa preciznošću od nekoliko metara, a ukoliko neko od osuđenih bez posebne dozvole izađe iz zone koju mu je sud propisao, ili pokuša da skine kontrolni uređaj to se automatski registruje i tretira kao bekstvo iz zatvora. Oprema za elektronski nadzor iznajmljena je od jedne izraelske kompanije. Deo aparata za praćenje je uređaj za nadzor koji se zakopča oko gležnja osuđenika sličan je ručnom satu, u njemu je ugrađen radio-odašiljač, a prijemnik se spaja na telefonsku liniju;. Prijemna stanica registruje svaki pokušaj skidanja nadzornog uređaja ili ometanje njegovog rada. Uređaj registruje da li je osuđeni fizički prisutan, ali ne daje sliku niti je osuđenika moguće prisluškivati. Uređaj je prvo testiran na policajcima, kažu da je komforan i vodootporan.

Cena jedne elektronske nadzorne jedinice je oko 5.000 evra, a klasični zatvorenik košta Ministarstvo pravde i do 7.000 evra godišnje u zavisnosti od ustanove i kategorije uhapšene osobe. Po odsluženoj kazni nadzorna narukvica se skida s nogu osuđenika i može se postaviti narednom.

Kazna kućnog zatvora je predviđena izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, a koja je usvojena u septembru prošle godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST