<< VESTI | | 22.06.2011 13:32


 

Kapa za podizanje morala

Beretke više neće biti deo radne uniforme američke kopnene vojske, tako da će vojnici ubuduće nositi klasične kape sa šiltom. Crne beretke uvedene su u američke kopnene vojne snage pre deset godina i sada se ispostavilo da nikada nisu bile popularne među vojnicima i da su se oni žalili na njihovu nepraktičnost. Prema rečima Tima Kolinsa, portparola američke vojske, inicijativa za promenu beretki potekla je od generala Martina Dempsija, glavnkomandujućeg američkih kopnenih snaga. Do Dempsija su doprle žalbe vojnika tako da je naredio podređenima ''da odu među vojnike i čuju šta oni misle''. Pošto su se vojnici žalili da beretke nemaju šilt koji štiti od sunca i da loše upijaju znoj, general je naredio da one budu odmah zamenjene, tako da će ubuduće biti deo samo svečane uniforme. Ova promena neće obuhvatiti sve jedinice kopnene vojske, već će beretke i dalje nositi rendžeri i neke specijalne jedinice gde je beretka tradicionalni deo uniforme. Inače, rendžeri su bili nezadovoljni kada je crna beretka bila uvedena kao deo uniforme cele kopnene vojske jer su smatrali da je ona njihov zaštitni znak. Zanimljivo je i da se rendžeri nikada nisu žalili na beretke.

Kako je saopšteno, kapa sa šiltom je jeftinija od beretke (beretka košta jedanaest dolara i devedeset centi, a kapa šest i po dolara). Ukloliko se zna da ova promena treba da obuhvati oko milion i tri stotine i dvadeset hiljada vojnika, nije teško izračunati koliko će ova odluka koštati američke poreske obveznike.

Ova vest može da posluži i kao pokazatelj stanja duha u američkoj vojsci u kojoj, po svemu sudeći, dolazi do zamora među običnim vojnicima što i nije čudno ukoliko se zna na koliko se zadataka oni trenutno nalaze širom sveta, a i afera Vikiliks uzela je svoj danak. Američki vojnici nikada nisu bili razmaženi i navikli su da ispunjavaju naređenja bez razmišljanja o njihovoj opravdanosti, ali izgleda da se sada ipak pitaju koliko su svrsishodni njihovi napori. Ovakvo razmišljanje je sigurno podstaknuto i vestima o onome što se događa kod kuće koje ne ulivaju optimizam. Ukoliko su ova tumačenja tačna, onda je odluka o zameni beretke kapama odličan potez jer je postignuto da oni koji su mrzeli beretke sada mogu da kažu da im je lakše dok obavljaju svakodnevne dužnosti, a rendžeri mogu da budu zadovoljni time što će crne beretke ponovo postati njihov zaštitni znak. I jedni i drugi osećaće se bolje i to će im povećati samopouzdanje. Za malo novca, moral vojnika je podignut.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST