<< VESTI | | 15.06.2011 10:16


 

Problematična pravda

Kada su se novinari okupili na konferenciji za štampu koju je organizovao Henri Lenfrink, gradonačelnik holandskog grada Lajdena, nisu mogli da pretpostave da će im biti saopšteno da je rešeno ubistvo koje se dogodilo još 1. marta 1946. godine. Ime ubijenog, Feliksa Huljea, više nikome ništa nije značilo. Hulje je bio šef građevinske firme u Lajdenu tokom drugog svetskog rata i holandski pokret otpora ga je sumnjičio da sarađuje sa nemačkim okupacionim vlastima. Posle oslobođenja, holandska policija uhapsila je Huljea zbog sumnje da je sarađivao sa nacistima, ali se ispostavilo da optužbe nisu tačne i on je oslobođen. Uveče 1. marta 1946. godine na vrata Huljeove kuće pozvonila je mlada žena i rekla Huljeovoj supruzi koja joj je otvorila da ima pismo za njenog muža. Kada se Hulje pojavio na vratima, žena mu je pucala u grudi i pobegla. Hulje je umro u bolnici i nikada se nije saznalo ko je bila žena koja ga je ubila.

Gradonačelnik Lajdena primio je u januaru ove godine pismo koje mu je napisala Aci Rider-Fiser u kome je priznala da je ona ubila Huljea. Aci Rider-Fiser bila je pripadnica holandskog pokreta otpora i pošto je smatrala da policija nije trebalo da pusti Huljea, uzela je pravdu u svoje ruke. Posle Huljeovog ubistva ona je živela u Indoneziji i Španiji, a potom ponovo u Holandiji gde živi i sada i gde je napunila 96. godinu. Gradonačelnik Lajdena saopštio je da se Aci Rider-Fiser srela i sa Huljeovim unucima i da im je ispričala šta je učinila. Dodao je i da se naknadno saznalo da Hulje ne samo da nije bio kolaboracionista, već je pomagao Jevrejima i starokatolicima koje su nacisti takođe proganjali. Gradonačelnik je nedvosmisleno osudio postupak Aci Rider-Fiser nazvavši to ubistvom koje, i posle toliko decenija, zaslužuje osudu. Ipak, ona neće biti kažnjena za ubistvo koje je priznala. To se dogodilo jer zakon iz 2006. godine po kome se produžava rok zastarelosti za teška krivična dela, ne može da se primeni na ovaj slučaj.

Ova priča pokazuje i da država mora da se pridržava zakona čak i u slučajevima kao što je ovaj gde je ubica sam priznao zločin. Zbog zastarelosti ovog krivičnog dela, ubica ne može biti kažnjen. Ipak, ratni zločini ne zastarevaju i da je Hulje bio ubijen pre kraja drugog svetskog rata, Aci Rider- Fiser bi se našla pred sudom bez obzira na svojih 96 godina. Ovo treba da imaju na umu svi koji smatraju da je Šandor Kepiro, optuženi za učešće u novosadskoj raciji koji takođe ima 96 godina, prestar za suđenje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST