<< VESTI | | 05.06.2011 12:50

 

Papa Benedikt u poseti Hrvatskoj

Za kardinala Stepinca rekao da je bio veliki hrišćanin i humanista; za ustaški režim da je i antihumanistička diktatura, dodavši da je zatim bila suprotna diktatura komunizma

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI tokom dvodnevne posete Hrvatskoj, održao je misu na Hipodromu u Zagrebu kojoj je u nedelju 5. juna u 10 ujutro prisustvovalo 300.000 vernika. U subotu papa Benedikt XVI se u Hrvatskom narodnom kazalištu sastao sa oko 700 predstavnika hrvatskog javnog i verskog života, posle čega je na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića bio na bdenju s 20.000 hiljada mladih vernika koji su ga pozdravili povicima "Papa mi te volimo" i "Benedikte".

Benendikt XVI je odvojeno razgovarao i s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

Papa Benedikt je predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću poklonio kopiju Kodeksa muzike iz Vatikanske biblioteke, a on je od hrvatskog predsednika dobio repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine. Premijerki je papa poklonio triptih medalja svog Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronzi, a ona njemu repliku evangelistara iz 11. veka i raspelo "Početak/Principium" Damira Mataušića. Gradonačelnik Milan Bandić je papi predao ključeve grada Zagreba.

Pre ove posete papa je već dva puta bio u Hrvatskoj, ali u vreme kada je bio kardinal. Njegov prethodnik Jovan Pavle II Hrvatsku je posetio tri puta.

Predsednik Josipović je istakao da poseta pape dolazi u važnom trenutku kada Hrvatska slavi 20. godina nezavisnosti i kada su pri kraju pristupni pregovori s EU.

On je rekao da, iako nije vernik, s vernicima deli iste vrednosti poput pravde i pravednosti što je u osnovama njegove unutrašnje politike, dok je u temelju međunarodne politike "oprost i pomirenje među narodima". Josipović je podsetio da je Vatikan među prvima priznao Hrvatsku što je u političkom smislu bila ključna uloga, dodavši da je Katolička crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića.

Kako piše "Jutarnji list": Benedikt XVI u avionu je novinarima citirao svog vrlo dobrog prijatelja, kardinala Franje Šepera kako je "Hrvatska oduvijek bila Europa, a ne Balkan". Podsetio se da su mu kardinali - i Šeper, i Kuharić, i Bozanić - uvek govorili: "Nismo mi Balkan, mi smo srednja Europa".

"Jutarnji list" piše: "Na posljednje pitanje... o uzaludnim nadama da će Papa ovom prilikom kanonizirati bl. Alojzija Stepinca Benedikt XVI. je izrekao razornu kritiku ustaštva i komunizma: 'Kardinal [Stepinac] bio je veliki pastir i veliki kršćanin, a i čovjek egzemplarnog humanizma. Rekao bih da je sudbina kardinala Stepinca bila živjeti u dvjema suprotstavljenim i antihumanističkim diktaturama: prvo u ustaškom režimu, koji je tobože ostvarivao san autonomije i samostalnosti, ali je u zbilji ta autonomija bila laž jer ju je Hitler instrumentalizirao za svoje ciljeve. Kardinal Stepinac je to veoma dobro shvatio i branio je zbiljski humanizam protiv tog režima, braneći Srbe, Židove, Rome; uložio je snagu istinskog humanizma, pa i trpeći. Zatim je bila suprotna diktatura komunizma, gdje se opet borio za vjeru, za nazočnost Božju u svijetu, za zbiljski humanizam koji ovisi o prisustvu Božjem: humanizam cvate samo ako je čovjek Božja slika i prilika', rekao je papa Ratzinger varirajući jednu od ključnih svojih tema." Pre odlaska Papa služi večernju službu s biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, a zatim se moli na grobu Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST