<< VESTI | | 03.06.2011 23:22

 

Sistematski pregled u Sheveningenu

Kako stvari stoje, srpski optuženici pred Haškim tribunalom (smešteni u zatvoru u Sheveningenu) bi uskoro, od matice, mogli da dobiju kolektivni sistematski pregled. Ministar zdravlja Zoran Stanković najavio je u petak mogućnost da će Ministarstvo uskoro u Sheveningen poslati ekipu lekara koja će zajedno sa tamošnjim doktorima pregledati optužene koji to žele.

Kako je ministar objasnio, tim srpskih lekara bi tamo otišao ne zato što je to Ministarstvu tek tako palo na pamet, već zato što su "neki haški optuženici" tražili od Ministarstva da u Sheveningen uputi medicinsku ekipu.

Ukoliko zahtev bude prihvaćen, Ljubiša Beara, Ljubomir Borovčanin, Vlastimir Ðorđević, Vladimir Lazarević, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Sreten Lukić, Mile Mrkšić, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Momčilo Perišić, Milivoj Petković, Nikola Šainović, Vojislav Šešelj, Franko Simatović, Veselin Šljivančanin, Jovica Stanišić, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin (a valjda i Radovan Karadžić) tehnički dobijaju šansu za pregled.

Ministar zdravlja nije rekao koji su to optuženici tražili lekarski tim iz Srbije, ali da se pretpostaviti da su to uradili oni koji imaju najviše zdravstvenih tegoba, a takvih je u tamošnjem pritvoru – mnogo.

Većina optuženih koji danas borave u Sheveningenu spada u kategoriju hroničnih bolesnika. Vojislav Šešelj pati od srčanih tegoba. Jovica Stanišić muči muku sa krvnim sudovima, organima za varenje, ali i sa bubrezima. Za Zdravka Tolimira od skoro znamo da je svojevremeno pretrpeo šlog, a lekari su još 2007. godine njegovo zdravstveno stanje opisivali kao «ozbiljno, krhko i veoma uznemiravajuće». Jovan Simić je kao savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Hagom 2005. godine izjavio da «nema potrebe insistirati» na odlasku Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića u Hag, upravo zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja. Prvi je tada bio na rehabilitaciji, a za drugog je Simić rekao da je ozbiljno bolestan. I tako dalje.

Ukoliko zahtev za dolaskom lekara iz Srbije, koji je u fazi razmatranja, bude i prihvaćen, pravo na zdravstveni pregled imaće i najsvežiji pritvorenih haškog tribunala – Ratko Mladić.

Kako je javnost u petak mogla da sazna od resornog ministra, Ministarstvo zdravlja nije nikome poslalo nikakav izveštaj o zdravstvenom stanju Ratka Mladića., pa ni Haškom tribunalu.

"To spada u nadležnost istražnog sudije Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, koji je dao nalog da se izvrši sudsko i medicinsko veštačenje Mladićevog zdravstvenog stanja lekarima bolnice Okružnog zatvora u Beogradu", rekao je Stanković koji, kako je rekao zbog redovnih aktivnosti nije stigao da vidi prvi Mladićev izlazak pred sudsko veće Haškog tribunala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST