<< VESTI | | 31.05.2011 22:34

 

Blokade u Vojvodini pojačane

Ništa od dogovora

3. jun

Mada je najavljeno da će biti uklonjene, blokade u Vojvodini su pojačane. Uprkos obećanju Vlade Srbije da će ispuniti njihove zahteve, poljoprivrednici odbijaju da prihvate da im se subvencije isplate u roku od osam meseci.

Kako "Vreme" saznaje od vodja protesta u Pančevu, zbog toga su trenutno sve blokade saobraćaja u Vojvodini pojačane. Nigde se ne propuštaju vozila do ispunjenja zahteva poljoprivrednika.

Vođe protesta dodaju da su ljuti na medije zbog toga što netačno izveštavaju.

Mediji su noćas javili da se bokada puteva u Vojvodini bliži kraju. Na sinoćnom sastanku kom su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar poljoprivrede Dušan Petrović i predsednici stranaka vladajuće koalicije dogovoreno je da se prihvati zahtev poljoprivrednika koji već pet dana blokiraju puteve u Vojvodini.

Poljoprivrednici su tražili da se subvencije u iznosu od 14.000 dinara po hektaru isplaćuju kao i prošle godine, za parcele od 100 hektara, dok je Vlada Srbije prethodno donela odluke da subvencioniše samo parcele do 10 hektara. Tokom protesta, Vlada je ponudla subvencije za 30 hektra, ali su paori to odbili. Sada je doneta odluka da se ipak subvencionišu parcele od 100 hektara.

2. jun

Mada nije reč o ratnom ili vanrednom stanju, Pančevo je u potpunom obruču. Ovaj grad je od početka postao jedna od glavnih meta do sada najvećeg protesta poljoprivrednika. Četvrtog dana protesta, blokirani su svi alternativni pravci izlaza ka Beogradu i Pančevo je praktično ostalo odsečeno od sveta. Oko 1200 traktora je i dalje raspoređeno duž magistralnog puta koji opasuje grad, a posle intervencije policije, Pančevci više ne mogu do Beograda ni taksijima i kombijima koji su saobraćali iza blokade.

Nakon što su pregovori poljoprivrednika sa Vladom propali, nastavlja se četvrti dan opsade koja je potpuno paralisala život severno od Beograda. Trenutno je dobar deo Vojvodine u blokadi – traktori stoje na mnogim lokalnim i magistralnim putevi u pokrajini, ponegde se vozila propuštaju na po 15 minuta i ogromne kolone vozila čekaju na prolaz, ali je većina barikada zapravo nepropusna.

Štrajk je organizovalo nekoliko udruženja poljoprivrednika nezadovoljnih odlukom Vlade Srbije o subvencijama za parcele manje od 10 hektara. Oni su u ponedeljak ujutru krenuli ka Beogradu. No, njihovu ideju da se traktorima provozaju ispred zgrade Vlade osujetila je policija tako da je hiljade traktora ostalo zaustavljeno kod Pančeva.

Kako bi ipak iskazali nezadovoljstvo, poljoprivrednici su odlučili da naprave blokadu tamo gde mogu, tako da su blokirali sve prilazne puteve Pančevu. Iz pravca Beograda stvorila se čudovišna kolona vozila koja se u malim grupama propuštaju na svakih petnaestak minuta. Zbog toga se na ulazak u grad čeka između tri i pet sati.

Foto: A. Anđić

Na ovaj način su zatvoreni i stari i novi, magistralni put Beograd-Pančevo, blokiran je i treći izlaz ka Smederevu, na mostu kod Kovina. Naime, kolonu traktora koja je pokušala da se preko Smedereva probije do Beograda takođe je zaustavila policija. Trenutno je jedini način da se nesmetano uđe u grad peške ili železnicom.

Budući da gradski saobraćaj zavisi od protočnosti magistralnog puta, koji je blokiran na svakoj od raskrsnica, na ulicama Pančeva ima primetno manje automobila. Svakodnevni život je usporen, a otkazano je i nekoliko gradskih događaja koji su planirani za ovu nedelju, kao što je otvaranje prvog ritejl centra u Srbiji. U gradu se prepričava kako su na svetski skup hirurga koji su dolazili u Pančevo, poznati medicinski stručnjaci prevezeni skelom preko Tamiša.

U međuvremenu, taksisti i vozači kombija su smislili lukavo rešenje, tako da su sa druge strane blokade prihvataju putnike, zaposlene i studente koje voze do Beograda i nazad. Međutim, od četvrtka ujutru, posle intervencije policije, ovaj način prevoza je onemogućen.

Na samim blokadama stoje razni traktori, od velikih John Deer mašina, do sasvim malih Fergusona. Njih okružuje veliki broj radoznalaca koji biciklima dolaze da vide kako se situacija razvija. Žandarmi i policajci čuvaju blokadu, a poljoprivrednici okupljeni iz cele Vojvodine, umorni i ćutljivi, sede po okolnim travnjacima.

„Ljudi, zašto ne idete pred Vladu? Zašto ste blokirali Pančevo?" , pitaju ih Pančevci, ne razumevajući zašto su poljoprivrednici rešili da „kazne" baš Pančevo.

„Mi smo krenuli, ali nam policija ne da", vojvođanski otežući odgovara jedan od seljaka.

Predstavnici udruženja pregovarali sa Ministarstvom poljoprivrede u tri runde, ali pregovori o subvencijama nisu uspeli. U Ministarstvu tvrde da nemaju novca za subvencionisanje svih gazdinstava veličine do 100 hektara, što zahtevaju poljoprivrednici. Tokom pregovora, ministar Dušan Petrović je ponudio subvencije za parcele do 30 hektara čime bi, kako kažu u miistartsvu, moglo biti zadovoljno 90 odsto poljoprivrednika, ali su štrajkači odbili ovu ponudu.

Kao i drugi veliki protesti, i ovaj kroz pomalo apsurdnu opsadu običnih građana otvara pitanje da li se iskazivanje nezadovoljstva odlukama vlasti mora obijati o glave onih koji su za te odluke najmanje krivi i koji pomenute subvencije i inače finansiraju kroz budžet. Odgovori se, na kraju, uvek kriju u uzajamnoj solidarnosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Na svetski skup hirurga koji su dolazili u Pančevo poznati medicinski stručnjaci prevezeni su skelom preko Tamiša

Gde su blokade?

Pančevo, zatvoreni izlazni putevi

Pančevo-Beograd, stari put, kod mosta na Tamišu

Pančevo-Beograd, novi put, raskrssnica ka Jućnoj zoni

Pančevo-Smederevo, most kod Kovina

Zrenjanin-Beograd, kod raskrsnice za Opovo

Zrenjanin- Beograd, kod Čente, iza mosta na Tamišu

Zrenjanin-Pančevo, između Čente i Barande

Zrenjanin –Kikinda, izlaz prema Basaidu

Zrenjanin –Kikinda, kod raskrsnice za Banatsku Topolu

Zrenjanin-Kikinda, most kod Melenaca

Bečej-Novi Sad, most kod Temerina

Bečej -Novi Sad, kod Bačkog Gradišta

Bečej-Novi Sad, most kod Žablja

Vrbas-Kula

Novi Sad, protest kod zgrade Izvršnog veća

Ruma - Novi Sad, kod Rume

Ruma - Šabac, most kod Šabca

Ruma Šabac, kod Buđanovaca

Subotica, zatvoreni izlazni putevi

Izvor: Vreme, Google maps