<< VESTI | | 27.05.2011 12:55

 

Neredi zbog hapšenja Mladića

Protesti u Republici Srpskoj

Protesti zbog hapšenja Ratka Mladića su održani 27. maja na Palama, kao i u Lukavici, gde se okupilo oko 1.500 građana. Protestne šetnje održane su i u Istočnom Novom Sarajevu, kao i u Istočnoj Ilidži, sarajevskim naseljima koji pripadaju RS. U organizaciji boračkih organizacija Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža oni su nosili srpske zastave sa grbom Nemanjića, slike generala Mladića i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Đenerale uz tebe smo, studenti Pala". Nekoliko hiljada građana okupilo se na Trgu palih boraca ispred Spomenika braniocima Republike Srpske u Višegradu, posle čega je održana protestna šetnja ulicama tog grada. U centru Banjaluke nepoznata lica postavila su veliki transparent sa slikom Ratka Mladića, na kojem je ispisano "Slomljeno je krilo, ali pamtimo vojnički let".

U četvrtak uveče policija je u Beogradu privela 35 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira, posle hapšenja Mladića. Krivične prijave biće podnete protiv tri lica, a protiv jednog prekršajna. Na ambasadu Srbije u Moskvi u noći između četvrtka i petka su bačene flaše sa crnom bojom. Isprljana je fasada zgrade i razbijen je jedan prozor.

Reagujući na hapšenje Ratka Mladića, u Novom Sadu demonstranti su razlupali prostorije Demokratske stranke i upali u Srpsko narodno pozorište, gde se održavalo Sterijino pozorje.

Grupa maloletnika sa vidiljivim nacionalnim obeležjima, među kojima su bili i pripadnici ultradesničarskih pokreta "Nacionalni stroj", "1389", "Obraz", okupili se se u centru grada i uzvikivali "Nož, žica, Srebrenica", "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", "Tadiću, ustašo", kao i "Ustanak", "Ustani, Srbijo". Demonstranti su uzvikivali i "Ustaše" i psovali su ministra policije Ivicu Dačića.

Oko 500 demonstranata pokušalo je da uđe u RTV Vojvodine ali ih je sprečila policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Prevrtali su kontejnere za đubre na Bulevaru oslobođenja, palili baklje i bacali "topovske udare".

U Beogradu se u nekoliko navrata okupljalo nekoliko desetina demonstranata koje je policija rasturila. Sa Trga Republike ona je rasterala oko 50 mladića koji su uzvikivali parole "Hvala ti, Ratko" i "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", a pripadnicima policije su dovikivali: "Idite na Kosovo". Vidno je bilo prisustvo policije oko zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, Predsedništva Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije. U Beogradu i na celoj teritoriji Srbije podignut je stepen bezbednosti nakon hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i neće biti dozvoljena okupljanja, rekao je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

Posebno su obezbeđena diplomatska predstavništva i zgrade u kojima su smeštena institucije od posebnog državnog interesa.

Po objavljivanju vesti o hapšenju, meštani Lazareva blokirali su pristup kući u kojoj se krio Mladić, kako novinari i snimatelji ne bio mogli da priđu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST