<< VESTI | | 15.05.2011 13:04

 

Slučaj gospodina Kana - gomilanje optužbi

Ostavka

Dominik Stros Kan podneo je 19. maja ostavku na mesto izvršnog direktora MMF-a posle optužbi o seksualnom napadu na sobaricu njujorškog hotela.

On je u obraćanju javnosti još jednom ponovio da nije počinio delo za koje ga optužuju.

Dominik Stros Kan (62), izvršni direktor Međunarodnog monetanog fonda, uhapšen je u subotu uveče u Njujorku zbog sumnje da je seksualno napastvovao hotelsku sobaricu i primorao je na oralni seks.

Kako je sobarica Sofitela rekla upravi ovog hotela, a kasnije i policiji, oko 13 časova po njujorškom vremenu ušla je u Kanovu sobu da je pospremi, kada je on izašao nag iz kupatila. Napao je u spavaćoj sobi, a pošto je pokušala da pobegne, odvukao je u kupatilo i primoravao na oralni seks. Sobarica je nekako uspela da se otrgne i pobegne.

Kan se odmah nakon toga spakova i krenuo na aerodrom. Pretpostavlja se da se na brzinu pakovao, s obzirom na to da je u hotelskoj sobi zaboravio mobilni telefon. Uhapšen je pošto se već ukrcao, samo desetak minuta pre nego što je avion Er Fransa za Pariz trebalo da uzleti.

Još jedna tužba?

Tristan Banon (31), francuska književnica i novinarka najavila da bi mogla da podnese tužbu protiv Kana zbog, kako tvrdi, seksualnog napada pre 10 godina.

David Kubi, njen advokat, izjavio je da je došlo do incidenta kada je novinarka radila intervju sa Kanom. Ona je o tome progovorila 2007. godine, ali nije podnela tužbu po nagovoru svoje majke An Mansure, koja je regionalna savetnica u Stros-Kanovoj Socijalističkoj partiji.

Policija ga je satima ispitivala, ali je Kan odlučio da ne odgovara na pitanja. Njegov advokat Bendžamin Brafman je izjavio da će se Kan izjasniti da nije kriv.

Kan, bivši profesor ekonomije, u Francuskoj je, inače, važio za mogućeg kandidata socijalista na predsedničkim izborima 2012. godine, koji bi mogao da nasledi Nikolu Sarkozija.

Tokom osamdesetih godina bio je ministar finansija, a 2007. se govorilo kako bi mogao biti protivkandidat Sarkoziju. Umesto njega, kandidovala se Segolen Rojal, a Kan je dobio posao u MMF-u.

Svetski mediji od subote pokušavaju da iskopaju sve mrlje u karijeri direktora MMF-a. Osim novinskih napisa da živi izuzetno luksuzno, jedino što bi moglo da ukaže na bilo kakvo problematično ponašanje je afera od pre tri godine, kada je imao vezu sa koleginicom Piroškom Nađ iz MMF-a. Branio se tvrdnjom da nije znao da radi bilo šta pogrešno, a koleginica je ubrzo promenila radno mesto – otišla je u Evropsku banku za obnovu i razvoj (IBRD). Kan nije snosio posledice.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST