<< VESTI | | 11.05.2011 18:04


 

Evrovizija - tužna saga o lepoj pesmi

Nina je ušla u finale Evrovizije i mi imamo sve razloge da budemo zadovoljni. Naša predstavnica bila je na sceni u Dizeldorfu šarmantna i odlično je pevala. Kada je počelo otvaranje koverata sa finalistima, imali smo sreću da Srbija bude prva zemlja koja je proglašena za finalistu tako da smo ostatak prenosa mogli da budemo opušteni. Ostalima nije bilo lako, a poslednji koji su mogli da odahnu bili su Islanđani jer je ova zemlja bila deseti finalista. Uspeh islandske pesme sasvim je zaslužen jer to stvarno nije banalna pesmica kakve se masovno pojavljuju na ovom takmičenju, ali iza nje stoji i neobična priča.

Kompozitor i izvođač ove pesme je Sigurjon Brink poznat pod nadimkom Sjoni koji je ovu pesmu posvetio svojoj ženi. Pesmu je prijavio za takmičenje za islandskog predstavnika na Evroviziji i stigao je do trećeg kruga takmičenja, a onda je 17. januara 2011. godine umro od srčanog udara u 37. godini. Pošto je porodica želela da pesma ostane u konkurenciji, njegovi prijatelji formirali su bend koji su nazvali "Sjonijevi prijatelji" i uspeli da pobede na nacionalnom takmičenju za islandskog predstavnika na Evroviziji.

Islanđani su svesni da njihov ovogodišnju predstavnik na Evroviziji manje predstavlja njihovu zemlju i da pre svega predstavlja Sigurjona Brinka – Sjonija, tako da je islandska televizija snimila spot za ovu pesmu u kome se pored Sjonijevih prijatelja koji izvode kompoziciju pojavljuju i članovi njegove porodice.

U svetlosti svih ovih činjenica moglo bi se reći da priča o islandskoj pesmi na ovogodišnjoj Evroviziji podseća na čuvene islandske sage.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST