<< VESTI | | 16.04.2011 12:15

 

Tomislav Nikolić u bolnici

Tadić posetio Nikolića

Tomislav Nikolić u nedelju uveče prevezen je u privatni Klinički centar Beograd na Novom Beogradu. Prepostavlja se da će on biti hitno priključen na infuziju, s obzirom na to da više od 36 sati nije jeo niti unosio tečnost.

Aleksandar Vučić novinama je rekao da se lider SNS veoma loše.

Nekoliko sati ranije, on se sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji ga je posetio oko 17.15 časova u poslaničkom klubu "Napred Srbijo" u Skupštini. Posle gotovo sat i po vremena, Tadić je novinarima u Domu narodne skupštine rekao da će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora doneti odmah nakon što Srbija dobije status kandidata za EU.

Tadić je rekao i da je tokom sastanka Nikolića zamolio da prekine štrajk glađu i žeđu i da će nastaviti da insistira na tome.

U Domu narodne skupštine novinarima se obratio i Aleksandar Vućić. On je rekao da je razgovor Tadića i Nikolića bio težak, ali da nije urodio plodom jer Tadić "nije ponudio konkretan dogovor".

Dok je trajao sastanak Tadića i Nikolića, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da razgovor protiče u mirnim tonovima. Agencije prenose kako je Ilić dodao da razgovorima prisustvuju i Aleksandar Vučić i Jorgovanka Telebaković. Međutim, novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju ovom susretu.

Inače, u nedelju popodne, Nova Srbija demantovala je da je njihov lider Velimir Ilić takođe stupio u štrajk žeđu, navodeći da je Iliću to zabranio lekar koji ga je operisao. Sam Ilić rekao je da će opozicione partije podržati štrajk Tomislava Nikolića, ali je napomenuo: "Ako bi sada svi ušli u štrajk glađu onda bi sve zamrlo, a aktuelna vlast bi se poigravala i bilo bi je briga za tamo neke koji štrajku glađu. Zato moramo biti spremni za aktivnosti koje će biti organizovane u gradovima, za stalna zasedanja i angažovanja čiji cilj držanje javnosti u atmosferi podrške Nikoliću", rekao je Ilić, a prenose beogradski mediji.

Prethodno, u nedelju tokom dana, lekari koji su kontrolisali zdravstveno stanje Tomislava Nikolića, konstatovali su da se on još oseća prilično dobro, s obzirom na to da nije uneo vodu u organizam više od 30 sati.

Prema tvrdnji njegovog kolege Aleksandra Vučića, Nikolića je u subotu uveče pozvao ministar policije i lider SPS Ivica Dačić. On je predložio da izbori budu raspisani u januaru, što je, rekao je Vučić, za SNS neprihvatljivo.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da prekine štrajk, Nikolić je rekao: "Kako da se povučem pred sobom".

Nikolić je tokom večeri ponavljao: "Idem do kraja, za takav cilj vredi žrtvovati život", a noć je proveo u Skupštini, u društvu političkih partnera i supruge Dragice, a tu je bio i jedan broj novinara.

Lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić stupio je u štrajk žeđu i glađu do odluke o raspisivanju vanrednih izbora. Nikolić je dodao da od subote ujutro, od pre početka mitinga, ne uzima vodu i hranu. To je objasnio kao poslednji način, pravoslavni, hrišćanski, u borbi za bolju Srbiju. Ujedno je, dodao je Nikolić, poslednja ponuda vlastima i čin lične žrtve.

On je prethodno najavio da će tokom mitinga saopštiti "ponudu koju vlast ne može da odbije", što je, pretpostavlja se, upravo ova najava o štrajku.

Aleksandar Vučić je govoreći o činu Nikolića, rekao da lider SNS-a neće moći dugo da izdrži, svega još nekoliko sati. Vučić je još oko 16 časova izjavio da se Nikolić oseća veoma loše.

Dan ranije Nikolić je napomenuo da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani 18. decembra i da će to vlast sigurno odlučiti na dan mitinga.

Iz Demokratske stranke poručili su da neće biti reakcije na ultimatum Nikolića.

Miting pod nazivom "Dan za promene" u organizaciji Srpske napredne stranke, počeo je malo posle podneva ispred Doma narodne skupštine u Beogradu, intoniranjem himne Srbije. Na samom početku, minutom ćutanja, odata je pošta jednom od osnivača ove stranke, književniku i političaru Brani Crnčeviću koji je preminuo u četvrtak.

DS: Nije hrišćanski pokušavati suicid

"Ni u vreme diktature Slobodana Miloševića Demokratska stranka nije štrajkovala glađu, već se samo časno i hrabro borila da pobedi na izborima i po cenu krađa. Zašto se neko ko se predstavlja kao evropejac opredelio za metod ucenjivanja Srbije sopstvenim životom", pita Demokratska stranka u saopštenju povodom objave Tomislava Nikolića da je počeo štrajk žeđu.

"Zašto Srbija opet treba da bude talac nečije politike, zar je to ta budućnost koja se obećava građanima Srbije? Da li se obesmišljava demokratija kada je jasno kada se raspisuju izbori? Da li se obesmišljava i borba svih štrajkača glađu koji su to radili zbog egzistencijalnih problema, a koje Nikolić nema?"

Demokratska stranka na kraju saopštenja poručuje da Nikoliću želi dobro zdravlje "i podseća ga kao nekog ko je isticao da je vernik, da nije hrišćanski pokušavati suicid".

Simpatizerima su se sa bine obratili Nebojša Stevanović, Milanka Karić, Velimir Ilić, Jorgovanka Tabaković i drugi. "Njihov jedini program je da opljačkaju Srbiju", poručio je Aleksandar Vučić najavivši da za razliku od vladajućeg režima, SNS ima program koji podrazumeva privlačenje invcesticija, donošenje zakona o javnim nabavkama i smanjenje korupcije i kriminala.

Demonstranti nose transparente "Hoćemo naprednu Srbiju", "Dokle više?", "Buna protiv dahija", "Vreme je za promene", zastave Srbije i slike Tomislava Nikolića.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija raspoređene su u centru Beograda. Oko jednog broja objekata – Skupštine Srbije, Predsedništva, Skupštine grada i Radio-televizije Srbije postavljena je ograda.

Saobraćaj u užem centru je blokiran. Prema najavi Nikolića, u toku popodneva planirana je šetnja centrom Beograda, koja bi mogla da potraje sve do 20 časova. Trasa kojom je planirano da se kreću proći će Takovskom, Svetosavskom i Svetogorskom ulicom. Planirano je da se završiti kod Narodne skupštine.

Međutim, oko 15 časova, Tomislav Nikolić je pozvao okupljene na platou ispred Skupštine da se mirno raziđu, a kasnije ih je pozvao i da krenu bez njega u šetnju. Jedan broj demonstranata ovo nije prihvatio, već su ostali ispred Skupštine. Nikolić je nastavio da štrajkuje na stiroporu na bini, a sa njim su i koalicioni partneri i Nikolićeva supruga.

Tokom kasnijeg popodneva pristalice su se u većoj meri razišle, a Nikolić je nastavio da sedi na stiroporu, da bi kasnije ušao u Skupštinu gde je, pretpostavlja se, nastavio štrajk. Okupljenim novinarima rekao je da se još uvek oseća dobro.

O tome šta se događa ljudskom organizmu kada prestane da unosi tečnost, pročitajte u posebnom tekstu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Prema tvrdnji Aleksandra Vučića, Nikolića je u subotu uveče pozvao ministar policije i lider SPS Ivica Dačić. On je predložio da izbori budu raspisani u januaru, što je, rekao je Vučić, za SNS neprihvatljivo

FOTO GALERIJA

Foto: Aleksandar Anđić
  • Foto: Aleksandar Anđić
  • Foto: Aleksandar Anđić
  • Foto: Aleksandar Anđić