<< VESTI | | 13.04.2011 14:02

 

Beograd: Skup kardiologa

Više od 300 lekara iz Srbije i inostranstva, predavanja više od 40 najeminentnijih kardiologa iz celog sveta, oko 40 kompleksnih intervencija na srcu, praćenje najnovijih dostignuća u kardiologiji... Sedmi Internacionalni kongres interventnih kardiologa BASICS+ (BelgrAde Summit of Interventional CardiologistS plus) koji je trajao od 9. do 12. aprila u Beogradu zadao je težak zadatak organizatorima budućih zdravstvenih događaja internacionalnog karaktera.

Sve je počelo testiranjem sportista i pacijenata uživo na pokretnoj traci kojom se testiraju i astronauti, da bi se nastavilo živim prenosom postavljanja stentova i širenja krvnih sudova – iz hirurških sala, u "Best Western" Hotel M, gde se kongres odvijao.

„Ovaj kongres ima tri karaktera", rekao je na početku ove manifestacije akademik prof dr Miodrag Ostojić. „Prvi je humanitarni, jer su gosti iz inostranstva doneli svoju opremu uz pomoć koje smo uspeli da rešimo i slučajeve koje ranije nismo mogli. Drugi je edukacioni, jer ćemo dosta da naučimo novog jedni od drugih, i treći je karakter naučnog istraživanja, jer ćemo posle ovoga biti uključeni u naučne evropske studije".

Prvi put ove godine održan je i kurs iz ergospirometrije koja predstavlja sofisticiranu dijagnostičku metodu za evaluaciju kardiovaskularnih bolesnika ali se koristi i u sportskoj kardiologiji. Takođe, ove godine održan je i Prvi simpozijum Udruženja kardiovaskularnih sestara namenjen medicinskim sestrama i tehničarima koji predstavljaju neizostavni deo kardiološkog tima, a u okviru kongresa održan je Simpozijum "Inovacija znanja 2011" na srpskom jeziku sa interaktivnim sesijama čiji je cilj praćenje najnovijih dostignuća u kardiologiji.

Ipak, segment kongresa koji ostavlja najsnažniji utisak jeste veliki broj intervencija na srcu koje izvode zajedno strani i domaći eksperti. Bolesnici na kojima su izvršene ove intervencije su naši najkompleksniji pacijenti, kod kojih su i u više navrata rađene intervencije na srcu, a ovo je bila jedinstvena prilika da im najveći svetski eksperti pomognu. Kako bi auditorijum pratio uživo ove intervencije na srcu, dešavanja iz sala za kateterizaciju srca (koje se nalaze u Kliničkom centru Srbije, Institutu „Dedinje", Vojnomedicinskoj akademiji, KBC „Bežanijska kosa", KBC "Zvezdara" i Zdravstvenom centru "Valjevo") prenošena su uživo u kongresnim salama Hotela M „Best Western" i obratno.

Kongres je organizovao "Fond Srbije za Vaše srce", u saradnji sa Radnom grupom za interventnu kardiologiju, Udruženjem kardiologa Srbije i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke Republike Srbije i Njihovih kraljevskih visočanstava, Princeze Katarine i Princa Aleksandra Karađorđevića.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST