<< VESTI | | 10.04.2011 23:52

 

Ubijen Dragan Bećirović

Oko smrti vlasnika hotela Avala u Budvi, Bjanka i Kolašinu, izvršnog direktora ili samo frontmena firme Bepler i Džekobson pletu se političke konotacije

Crnogorski biznismen Dragan Bećirović ubijen je u nedelju u tri sata ujutru, u budvanskom naselju Golubovina, blizu budvanske gradske pekare, ispred zgrade u kojoj ima stan. Nepoznata osoba ispalila je tri hica na Bećirovića dok je on bio u blizini njegovog automobila. Kako pišu beogradske Novosti, prema nezvaničnoj verziji, na Bećirovića su meci ispaljeni s leđa, i to uglavnom ka donjim delovima tela. Prema podgoričkim Vijestima, Bećirović je pogođen u butnu arteriju i momentalno je došlo do jakog krvarenja. Kako pretpostavljaju izveštači podgoričkih Vijesti, ranjeni Bećirović je najverovatnije krenuo prema domu zdravlja koji se nalazi 500 metara od mesta ubistva - tragovi krvi su vidljivi po asfaltu u dužini od stotinak metara. Kombi hitne pomoći sa ranjenim Bećirovićem odmah je krenuo u kotorsku bolnicu, ali je on izdahnuo u tunelu Mogren. Komšije su se probudile kada su čuli pucnje u zoru i izašli na terase, ali se još spekuliše je li bio jedan ili više napadača. Njegove komšije u ulici Prve proleterske izjavljuju izveštaču Novosti da Dragana nisu dobro upoznale za četiri godine, jer je malo boravio u svom stanu. Policija je na mestu ubistva pronašla tri čaure kalibra 7,62 milimetara. Blokada grada, helikopterski nadzor i druge policijske mere, bili su vidljivi i tokom dana širom Crne Gore. Ali - nema indicija da su ubice pronađene. Na informativne razgovore u policijskim stanicama u Budvi, Tivtu, Baru, Kotoru i Podgorici privedeno je tridesetak osoba. Kako pišu Vijesti, list koji o tom događaju najdetaljinije izveštava, policija je pustila saobraćaj za pešake i automobile u ulici, a da niko nije isprao krv ubijenog Bećirovića.

Ubistvo Dragana Bećirovića je odmah dobilo političku konotaciju, sa uobičajeno mnogo teško provedivih detalja. Bećirović je kako pišu Vijesti bio vlasnik hotela "Bjanka" u Kolašinu (Bianca Resort & Spa), hotela "Avala " u Budvi (Avala Resort & Villas) i izvršni direktor kompanije "Bepler i Džekobson" formirane 2001. u Londonu, 48 Queen Anne Street, u Vest Endu. Po drugojh verziji on je bio samo frontmen firme čiji je direktor, sudeći po sajtu www.companiesintheuk.co.uk izvesni mister Marsel Telser.

Novosti pišu da je njen većinski vlasnik je izvesna ofšor firma sa Devičanskih ostrva.

Tu firmu ili grane te firme podgorički «Monitor» u tekstu od 18. marta 2011. nalazi pod različitim imenima: Beppler & Jacobson Montenegro, Beppler Investments Montenegro Kolasin, Beppler Development Limited from Cyprus, Beppler Development Podgorica, Montenegro Beppler & Partners Kolasin, Beppler & Partners LTD, British Virgin Islands, Branch Beppler Jacobson LTD Belgrade", Ogranak Beppler & Jacobson ltd real estate. Prema istom tekstu iz Monitora, Bećirović je bio "istureni igrač" kompanije "Bepler i Džejkbson", a takođe tvrdi da je s tom firmom povezan Draganov stariji brat Zoran Bećirović, brat bivšeg premijera Mila Đukanovića Aco i sin Svetozara Marovića.

Prema listu Novosti osim suvlasništva u nekretninama koje poseduje sa bratom Zoranom, Dragan Bećirović je sa 1.520 deonica, bio jedan od značajnijih malih akcionara Prve banke, čiji vlasnik je Aco Đukanović Monitor. Monitor tvrdi da je ta kompanija povezana i sa srpskim biznismenom Stankom Subotićem Canetom za kojim je u Beogradu raspisana poternica. Monitor piše: «Početkom prošle godine je Canetov Caldero je imao 53 odsto vlasništva u Ski Resort Kolašin, a Beppler 43 odsto. U februaru 2011. godine, Caldero preuzima u potpunosti Ski Resort.» Subotić je takve tvrdnje svojevremeno demantovao i optužio "Monitor" da vodi kampanju protiv njega.

U gotovo svim medijskim izveštajima pominju se te teško proverive tvrdnje.

Prenose se i tvrdnje Monitora da je da je firma Bepler i Džejkobson preuzela hotel "Avalu" nakon sudske odluke koju je donela Ana Kolarević sestra bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića koja je "nakon toga napustila sud da bi postala zvanična zastupnica te firme". Ana Kolarević je negirala povezanost s firmom Bepler i Djejkobson.

Te okolnosti se inače pominju i u prijavi Direkciji za javne nabavke i javnom tužiocu protiv vlade Crne Gore i Ministarstva uređenja prostora, kao i protiv lica: Aca Đukanovića, Edina Kolarevića, Dragana Bećirovića i Branimira Gvozdenovića, koju je od 20. secembra 2010 podnela MANS, nevladina organizacija koja je posvećena održivom razvoju Crne Gore kroz borbu protiv korupcije.

U toj prijavi se između ostalog kaže: «Predlog plana za Bjelasicu i Komove je kreiran uz ekstreman konflikt interesa kako naručioca posla, tako i planerske kuće i vlasnika zemljišta koje se nalazi u zahvatu planskog dokumenta...

Uvidom u granice zahvata plana koji obrađuje RZUP, utvrdili smo da Aco Đukanović posjeduje značajnu površinu zemljišta koje se nalazi u zahvatu planskog dokumenta, tačnije 275.414 kvadratnih metara. Pored Aca Đukanovića, u zahvatu plana zemljište posjeduje i njegov rođeni sestrić Edin Kolarević i u iznosu od 45.820 kvadratnih metara.

Pored njih dvojice, zemljište u zahvatu spornog plana posjeduje i kompanija „SKI Resort – Kolašin 1450" u čijem bordu direktora sjedi Dragan Bećirović iz Kolašina, takođe blizak prijatelj porodice Đukanović, posjeduje oko 147.000 kvadratnih metara na Jezerinama kraj Kolašina. Naime Dragan Bećirović je i u odboru direktora budvanske kompanije „Beppler & Jacobson Montenegro" koju je osnovala istoimena londonska kompanija čiji pravni zastupnik je svojevremeno bila Ana Kolarević, sestra premijera Đukanovića i majka Edina Kolarevića koji takođe posjeduje zemljište u okviru plana.»

Pod naslovom «Budvanski trugao smrti» Novosti podsećaju da je u tom gradu bilo više ubistava koja liče na sačekuše: Vlastimir Zečević, Minja Bećir, Goran Pejović, Boro Nedović, Radovan Stanišić zvani Raka Dilinger, Ivan Šćepanović, Blagota Baja Sekulić...

Prema Novostima Dragan Bećirović nije bio sklon incidentima. List Vijesti podseća i da je Dragan je pre 2 godine pretučen u Kolašinu. Dok se sa prijateljima vozio džipom, presrela ga je drugim džipom grupa napadača. Policija je sumnjičila vlasnika kolašinskog restorana "Skver" i diskoteke "66" Dejana Kašćelana zvanog Komarac i njegovog brata Aleksandra, a tragala je i za suvlasnikom pomenute diskoteke Miroslavom Rakočevićem i Podgoričanima Vinetuom Strugarom i Alenom Medunjaninom, ali slučaj nije dobio sudski epilog. Pre toga je, navodno, takođe izbio konflikt kada Dejan Kašćelan maltretirao i vređao pevača narodne muzike Džeja, koji je nastupao u hotelu "Bjanka"...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST