<< VESTI | | 10.04.2011 01:00

 

Korak za srce

Snažna košava nije sprečila neke građane Beograda, Novog Sada, Čačka, Kragujevca i Niša da 9. aprila poslušaju svoje srce i da ga - "izvedu u šetnju".

Kampanja pod nazivom „Korak za srce", čiji je cilj prevencija kardiovaskularnih obolenja, počela je u 10 časova u ovih pet gradova Srbije šetnjom u dužini od tri kilometra. U Čačku je start trke bio na bedemu, kod gradskog bazena, Beograđani su šetali Adom Ciganlijom, Kragujevčani "Šumaricama", Nišlije niškom, a Novosađani Petrovaradinskom tvrđavom.

Projekat "Korak za srce" pokrenula je kompanija "Actavis", uz podršku Turističke organizacije Srbije i Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva, vođena rezultatima istraživanja koja pokazuju da se građani Srbije nedovoljno rekreiraju i da veliki broj ima prekomernu težinu i zdravstvene, pre svega kardiovaskularne probleme.

Povećanje rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti predstavlja savremeni način života. Stres, cigarete, alkohol, neadekvatna i neredovna ishrana i odsustvo fizičke aktivnosti doprineli su da bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju najčešći uzrok smrtnosti pacijenata u Srbiji. Oboljenja srca i krvnih sudova uzročnik su gotovo 60 odsto smrtnosti stanovništva Srbije, po čemu naša zemlja zauzima drugo mesto u Evropi (odmah iza Rusije), a treće u svetu. Statistički gledano, u Srbiji svakih 15 minuta jedna osoba premine od posledica bolesti srca ili krvnih sudova.

Nažalost, statistika nas teško odvraća od slasnog i masnog zalogaja, "dobre kapljice" i cigarete, ali nas još ređe podstiče da se okrenemo rekreaciji i prirodi.

Ohrabruje to što stručnjaci kažu da čak i malim promenama u načinu života i u načinu ishrane, možemo smanjiti rizik za nastajanje kardiovaskularnih bolesti. Za početak, izađimo u šetnju. Svakoga dana, po 30 minuta - u prirodi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST