<< VESTI | | 25.03.2011 12:21

 

Beograd: Štrajk sindikalaca

Pismo predsedniku

Predstavnici javnih sindikata predali su otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome od njega traže da se „probudi" i „učestvuje u rešavanju problema u javnom sektoru."

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonardo Erdelji kazao je da je „na delu represija nalik onoj iz 90-ih", tvrdeći da su neki autobusi iz unutrašnjosti u kojima su bili sindikalni predstavnici zaustavljeni, a da se zaposlenima koji učestvuju u protestu dele otkazi. U dopisu predsedniku Srbije između ostalog stoji: „Prosveta je u štrajku dva meseca i školska godina je dovedena u pitanje, zdravstvo je u haosu, policija izlazi na teren skoro bosa (… ) Ovde su oni koji obrazuju, leče, čuvaju red i mir, mnogi su došli danas u Beograd i poneli stare pištaljke za stare, ali još neostvarene ciljeve". Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da ne može da dokuči koji je pravi razlog štrajka, jer su oni suštinski prihvatili preko 90 odsto zahteva sindikalaca.

Tačno u podne (25.3.) počeo je u Beogradu protest Sindikata javnih službi i državnih organa Srbije, uključujući i tri sindikata prosvete pod nazivom "Ustaje Srbija". Procene o broju prisutnih su različite - od 5.000 pa do 15.000 ljudi. Oni su bili u koloni koja se protezala od Predsedništva do Trga Nikole Pašića. Prisutni su bili i štrajkači iz Priboja, Čačka, Zrenjanina, Šapca i Vranja, ali su se do 14 časova štrajkači u najvećoj meri razišli.

Sindikalci su poručili da ovaj miting smatraju istorijskim jer su, posle dužeg vremena, sindikati ujedinjeni u pokušaju da pokažu Vladi Srbije kakav je položaj radnika. Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović pozvao je i "roditelje, punoletnu decu i studente" da se i oni pridruže protestu.

Time se agonija samo nastavlja. Protest sindikata prosvetnih radnika traje, u kontinuitetu, od januara ove godine. Glavni zahtevi odnosili su se na veće plate i bolje uslove rada, mada je veći akcenat bio na povećanju zarada. Predstavnici tri sindikata (Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti) nekoliko puta su se susretali sa premijerom Srbije, ministrima finansija i resora kome pripadaju, ali zajednički jezik (još) nije pronađen. Nakon potpune obustave rada, za koje je bilo sporenja je li po zakonu ili nije (o čemu je vreme već pisalo u tekstu "Susret na brvnu", "Vreme", 1048), pomenuta tri sindikata štrajk su nastavili skraćenje časova na 30 minuta.

Prošle nedelje je Tomislav Živanović izjavio da su dogovori sa Vladom bili konstruktivniji nego do tada, kao i da su predstavnici vlasti shvatili ozbiljnost situacije. Optimističnu prognozu dao je i ministar Žarko Obradović. No, ujedno su iz tri sindikata poručili da će ukoliko se ne povuče naredba o skidanju plata, ponovo biti obustavljen rad. Naime, kao nova kočnica postavilo se pitanje da li će oni nastavnici i profesori koji su prethodni period štrajkovali i držali časove od po 30 umesto 45 minuta, dobiti pune plate ili prema onome koliko su proveli za katedrom.

Ministar prosvete održao je, na žalost đaka, njihovih roditelja i prosvetara, reč datu ranije – da nerad neće biti plaćen odnosno da će plate prosvetnih radnika biti smanjene zbog štrajka. Ukoliko se to desi, zapretili su tada prosvetari, započeće ulični protesti i potpuna obustava nastave. I tako bi. U ponedeljak (21.3.) stigao je drugi deo februarske plate, "siromašniji" za, u proseku, 10.000 do 14.000 dinara. "Krnju" platu dobilo je oko 45.000 nastavnika i profesora. Iz sindikata tvrde da je nepoznata formula po kojoj su se zarade smanjivale, da je raspon zakidanja bio između osam i 44 odsto, ali da se to dogodilo "bez ikakvih pravila".

Pomoćnik ministra prosvete, Zoran Kostić, je ranije objasnio da će država vratiti pare prosvetnim radnicima onda kada budu doneli izveštaje da su nadoknadili izgubljeno. Ljuti zbog štrajka, i srednjoškolci su se pobunili. Neko može reći da su đaci samo "iskoristili dobar moment" da se naljute, a neko to može protumačiti kao autentičan revolt onih čije su škole mesecima u haosu. Do sada su štrajkovali đaci Dvanaeste beogradske gimnazije, Medicinske škole u Zemunu, Zemunske gimnazije, kao i Karlovačke gimnazije u Karlovcima, i u Novom Sadu.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji poručio je da problem sa Vladom Srbije mora da se reši jer će u suprotnom školska godina biti dovedena u pitanje. Rok je, po njemu, nedelja dana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Beograd, 25. mart<br>Foto: Aleksandar Anđić
  • Beograd, 25. mart<br>Foto: Aleksandar Anđić