<< VESTI | | 24.03.2011 12:58

 

Krško isključen po drugi put

Nakon što je u sredu, 23. marta, reaktor preventivno ugašen, sutradan je u NE Krško došlo do novog zastoja. Do prvog ispadanja reaktora je došlo tokom takozvanog nenormalnog događaja zbog nestanka napona na spoljnoj električnoj mreži, što po svemu sudeći nije izazvalo curenje radijacije u okruženje.

Gotovo svi hrvatski i srpski mediji jutros javljaju o ovom incidentu. Međutim, po svemu sudeći, reč je samo o merama opreza. Kako saopštava NE Krško, "utvrđeno je nekoliko odstupanja na sustavima", što odlaže pokretanje elektrane za sledeću nedelju. "Za otklanjanje utvrđenih odstupanja potrebno je dodatno vrijeme", kaže se u saopštenju NEK-a.

Da li je zaista samo reč o dodatnim merama bezbednosti koje mediji u svetlu Fukušime pogrešno tumače, nesumnjivo ćemo saznati tek nakon merenja nivoa radioaktivnosti u okolini.

Dok se polako hladi i treći reaktor u Fukušimi, a situacija u Japanu dovodi u stabilno stanje, iz našeg neposrednog komšiluka, sa granice Slovenije i Hrvatske, stiže vest o nenormalnom događaju u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK).

Kako je saopštila uprava elektrane, juče (23. mart) pre podne, došlo je do kvara na električnoj mreži zbog koga je reaktor iznenada izgubio spoljno električno napajanje. Uključili si se dizel agregati koji obezbeđuju rezervno napajanje, a posada prvog jugoslovenskog reaktora koji je danas u deljenom vlasništvu hrvatske i slovenačke elektroprivrede, proglasila je "ugroženost nultog stupnja – nenormalni događaj".

Reaktor u NE Krško

Kako saopštavaju u NEK-u, "svi sigurnosni sustavi za vrijeme zaustave radili su bez grešaka. Nakon stabilizacije stanja i preklopa na vanjsko napajanje iz 110-kilovoltne mreže proglašen je prestanak stupnja nenormalni događaj i time prijelaz na normalan rad. NEK trenutačno provodi prethodne postupke za ponovno puštanje elektrane u pogon".

U ovakvim okolnostima, operateri na rektoru kojih je ustaljeno trojica, a koji su neprekidno trenirani na simulatoru za mnogo ozbiljnije nezgode, reaguju po unapred zadatim scenarijima, kako bi se kvar što pre otklonio. Ovo preventivno zaustavljanje reaktora, po svemu sudeći neće uticati na životnu sredini i zdravlje ljudi, budući da nije došlo do curenja radijacije u okruženju.

Do ovog događaja je najverovatnije došlo zbog aktiviranja zaštite sabirnice G2 u 400-kilovoltnom rasklopnom postrojenju u Krškom, koje, kako napominju u NEK-u, nije u vlasništvu kompanije nego pripada elektrodistribuciji.

Ne može se reći da je čitav slučaj redovna pojava u jednoj nuklearci, ali je daleko od bilo kakvog ozbiljnog incidenta. U Krškom nema panike, a zagovornici nuklearne energije čak mogu da kažu kako reakcija posade reaktora uliva poverenje. Međutim, u svetlu pakla koji se događa u Fukušimi prethodnih dana, nakon incidenta u Krškom, nuklearna zebnja se širi i zapadnim Balkanom.

Više o tome kako u redovnim okolnostima funkcioniše NE Krško, čitajte u reportaži "Zgodno mesto za poluraspad".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST