<< VESTI | | 06.03.2011 19:28

 

Rekonstrukcija vlade

Prema predlogu definisanom u nedelju 6. marta Vlada Republike Srbije upućuje u ponedeljak, 7. marta 2011. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi.

Advokat Petrović na čelu poljoprivrednog resora

Predsedništvo DS potvrdilo je u ponedeljak popopdne da će njihov kandidat za ministra trgovine i poljoprivrede biti Dušan Petrović, zamenik predsednika Demokratske stranke. On je advokat po profesiji, od 2000. do 2004. bio je predsednik SO Šabac, poslanik u Veću građana Skupštine SRJ, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2003. Od 4. marta 2004, šef Poslaničke grupe DS, potpredsednik Skupštine Srbije, ministar pravde u Vladi Republike Srbije 2007−2008. godine.

Za razliku od dosadašnjeg ministra Saše Dragina koji je završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, magistrirao i doktorirao na temi fiziologija domaćih životinja, novi kandidat u dosadašnjoj karijeri nije imao dodir s poljoprivredom. Nije imao ni sa trgovinom.

Na vladinom sajtu piše da bi vlada Mirka Cvetkovića trebalo da ima 21 člana i 17 ministarstava.

1. Ministarstvo spoljnih poslova;

2. Ministarstvo odbrane;

3. Ministarstvo unutrašnjih poslova;

4. Ministarstvo finansija;

5. Ministarstvo pravde;

6. Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede;

7. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja;

8. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku;

9. Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava;

10. Ministarstvo prosvete i nauke;

11. Ministarstvo omladine i sporta;

12. Ministarstvo zdravlja;

13. Ministarstvo rada i socijalne politike;

14. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja;

15. Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva;

Verica Kalanović- potpredsednica vlade u kojoj je dala ostavku

Verica Kalanović doskorašnja ministarka za Nacionalni investicioni plan, koja je podnela ostavku kada je bio pokrenut postupak za razrešenje Mlađana Dinkića biće po svoj prilici podpredsednica vlade u rekonstruisanoj vladi Mirka Cvetkovića. Saopštavajući sastav svog budućeg kabineta premijer nije komentarisao taj detalj. Spisak ministara se inače ne razlikuje mnogo od onoga koji je prethodno bio poznat medijima, sem što je ministar poljoprivrede i trgovine predložen Dušan Petrović umesto Saše Dragina. Verica Kalanović je od 2007. do jula 2008. bila je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja . Diplomirala je 1977 na Fakultetu za tehnologiju i metalurgiju u Beogradu , gde je takođe magistrirala 1980. Od 1980 do 1993, radila je u Prvoj petoletki iz Trstenika . Od 1993 do 2003, ona je bila profesor u Tehničkoj školi u Trsteniku. Od 2003 do 2006, bila je šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije i Crne Gore i predsednik-odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije te skupštine.

16. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju

17. Ministarstvo vere i dijaspore.

Pera Pisar iz administrativnog odeljenja obišao je u nedelju ugledne beogradske kuće i novinske redakcije i zadihano saopštio da će ministri biti:

1. spoljnih poslova, Vuk Jeremić;

2. odbrane, Dragan Šutanovac;

3. pravde, Snežana Malović;

4. rada i socijalne politike, Rasim Ljajić;

5. za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović;

6. omladine i sporta, Snežana Samardžić-Marković;

7. poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Saša Dragin, ali se u nedelju još nije znalo pouzdano;

8. prosvete i nauke Žarko Obradović;

9. životne sredine i prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić;

10. za dijasporu i veru Srđan Srećković;

11. za državnu upravu i lokalnu samouprave i ljudska i manjinska prava Milan Marković;

12. za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić;

13. za ekonomiju i NIP Nebojša Ćirić;

14. za kulturu, medije i informaciono društvo Predrag Marković;

15. zdravlja Zoran Stanković;

(16.) bez portfelja će biti Sulejman Ugljanin;

(17.) ministarstvo finansija će voditi premijer Mirko Cvetković;

(18.) ministarstvo policije – Ivica Dačić, koji ostaje (1) potpredsednik Vlade, zamenik premijera; Jovan Krkobabić biće i dalje potpredsednik Vlade (2, 19) zadužen za socijalnu politiku; G17 će imati i potpredsednika Vlade (3, 20) zaduženog za privredu i regionalni razvoj. Božidar Đelić ostaje potpredsednik (4, 21) zadužen za evropske integracije.

Pera Pisar tako ispravlja zabunu - vlada će, zapravo imati 17 ministarstava, a 16 ministara - 15 s portfeljima i jednog bez portfelja, a dva značajna ministarstva će voditi šefovi.

Prema najavama, resor ljudskih i manjinskih prava Svetozara Čiplića priključiće se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Milana Markovića.

Ministarstvo vera, koje je vodio Bogoljub Šijaković, treba da se pripoji Ministarstvu za dijasporu Srđana Srećkovića. To je zanimljiv eksperiment: crkva deluje i u dijaspori, ali i u zemlji, pa integracija tih resora predstavlja jačanje pozicije u vladi SPO, koji je inače najavljivao da je u interesu stabilnosti spreman da napusti sve pozicije koje njegovi ljudi zauzimaju u vlasti.

U Ministarstvu kulture, medija i informacionog društva, spajaju se resori koje su vodili Nebojša Bradić i Jasna Matić. Spoj kulture i telekomunikacija će takođe predstavljati zanimljiv eksperiment, pobuđuje spekulacije o sudbini telekomunikacione infrastrukture, a vodi nas ka zaključku da partijska raspodela plena uvek ima prednost nad funkcuionalnošću. O tome govori i matematika: 16 ministara, četiri potpredsednika, na četiri ministra jedan potpredsednik.

Najveće promene najavljuju se u Ministarstvu rudarstva i energetike, koje je do sada vodio Petar Škundrić: ono će biti podeljeno tako da ministru za infrastrukturu Mrkonjiću ide energetika, a ministru za prostorno planiranje Duliću rudarstvo. Ne vidi se međutim da li su socijalisti za tako krupno slabljenje pozicije u vladi dobili i neku kompenzaciju.

Spajanjem trgovine u poljoprivrednog resora kao da se podsvesno priznaje da ostala privreda nema šta da proda...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST