<< VESTI | | 02.03.2011 20:43


 

Da li znamo koliko smo zagađeni?

Nedeljnik "Vreme" i Fondacija "Heinrich Böll" pred brojnom publikom, novinarima, ekološkim aktivistima, predstavnicima državnih agencija za zaštitu životne sredine, lokalnih vlasti i drugim posetiocima održali su u četvrtak 3. marta tribinu pod nazivom "Crne ekološke tačke Srbije".

Povod za tribinu bila je serija istraživanja o crnim ekološkim tačkama objavljena u nedeljniku "Vreme" tokom 2010. godine. Učesnici tribine su odgovarali na pitanja o tome šta se zaista događa u Pančevu, Boru, Obrenovcu i Vrbasu, najzagađenijim gradovima Srbije, i koji su koraci učinjeni u njihovom rešavanju?

O ovome su govorili Zoran Stanižan, novinar saradnik na ekološkim temama u nedeljniku »Pančevac«, Milan Jovanov iz stranke "Zeleni Srbije", Tomislav Đivuljskij, predstavnik JP Direkcija za izgradnju Vrbasa, Jedinica za primenu projekta rešavanja Velikog bačkog kanala i Miroslav Pajić, ćlan Ekološkog pokreta grada Bora. Stavove Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja iznela je Ljiljana Stanojević, pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja za kontrolu i nadzor. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević, novinar "Vremena".

Većina sagovornika istakla je da za rešavanje bilo kog od iznetih problema osnovni preduslov predstavlja dostupnost informacija o zagađenju. Oko ovog pitanja sagovornici se nisu složili, što je dovelo do žustre rasprave među učesnicima tribine, uzajamno, ali i sa publikom. Mada nije mogla da otvori svaki apekt ekoloških problema u Srbiji, ova tribina je, kao retko koja iz ove oblasti, pokazala da je otvorena komunikacija moguća.

To motiviše "Vreme" i "Heinrich Böll" da nastave sa sličnim projektima i da sagovornicima sa terena pružaju mogućnost da iznese i suoče stavove.

O čemu se debatovalo na tribini, čitajte u narednom broju "Vremena".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST