<< VESTI | | 02.03.2011 19:45

 

Napad na američke vojnike u Frankfurtu

Dvojica poginula, dvojica ranjena, osumnjičen Arif Uka 21-godišnji kosovski Albanac iz Mitrovice

Dva pripadnika američkih vojnih snaga u Nemačkoj poginula kada je u sredu 2. marta u 3:20 popodne, Arif Uka 21- godišnji kosovski Albanac iz Mitrovice koji živi u Frankfurtu otvorio vatru iz revolvera ili pištolja. TV ABC njuz međutim izveštava da je napadač možda ranije neprimećeno ušao u autobus, pre nego što je pucao na američke vojnike. Prema izveštajima većine medija on je utrčao u američki vojni autobus koji je bio parkiran ispred terminala broj 2, u javnom delu frankfurtskog aerodroma na kome nema posebne zaštite. Prema nekim svedocima on je uzviknuo nešto što su oni razumeli kao reč Alah. Pored vatrenog oružja imao je i nož. Poginuli su vozač autobusa i jedan putnik, još dvojica su povređena pucnjima u glavu i u grudi. Prema izveštaju radija Dojče vele koji se poziva na policijske izvore, jedan čovek je nađen mrtav na tlu ispred autobusa, ali policijski portparol izjavljuje da se događaj odigrao u autobusu. Napadač je pobegao s mesta događaja, ali ga je nedaleko od mesta na kome je otvorio vatru uhapsilo aerodromsko osoblje.

Sudeći po izveštaju CNN, napadnuti američki vojni vazduhoplovci su u trenutku napada bili upravo stigli u Nemačku komercijalnim letom, a pre toga bili su stacionirani u američkoj bazi Lekenhit (Lakenheath) u Britaniji. Prema nemačkom nedeljniku Špigl u blizini frankfurtskog aerodroma stacionirane su brojne američke vojne baze čiji vojnici redovno koriste taj aerodrom kada iz Nemačke lete za SAD.

Prema Njujork tajmsu, američke vojne baze u Frankfurtu služe kao logistička platforma za operacije u Avganistanu u Iraku. Portparol američke vojske nije saopštio ništa o tome na koju dužnost su bili raspoređeni.

U Nemačkoj Amerikanci inače drže 52.440 vojnika stacioniranih u pedesetak baza među ostalim u Garmiš-Partenkirhenu, Bambergu, Ansbahu, Manhajmu, Hajdelbergu, Darmštatu, Štutgartu, Kajzerslojternu, Vizbadenu, Majncu...

Osumnjičeni za napad je uhapšen, a u prvim satima nije bilo poznato ništa o motivima ili o pozadini napada.

Kako podseća nedeljni biznis magazin Blumberg biznisvik, Nemačka je 1. februara povećala prisustvo antiterorističke policije na aerodromima i železničkim stanicama nakon što je procenila da se povećava nivo pretnje od strane islamskih militanata koji su najavili da će napasti ciljeve i u ovoj zemlji i nakon što je u novembru prošle godine otkrivena jedna bomba. Četvorica islamista osuđeni su marta prošle godine u Nemačkoj zbog planiranja da bombama napadnu ciljeve među kojima je bila i američka vazduhoplovna vojna baza Ramštajn blizu aerodroma u Frankfurtu.

Kako podseća britanski Gardijan, najteži napad na američke vojnike u Nemačkoj odigrao se 1986. kada je podmetnuta bomba u jednom berlinskom disko klubu. Poginula su dva američka vojnika i jedna Turkinja, 230 ljudi je ranjeno, a među njima 44 Amerikanaca. SAD su za taj incident optuživale Libiju i tada su za odmazdu bombardovali instalacije u Tripoliju i Bengaziiju.

Godina 70-ih i 80-ih Frakcija crvene armije je izvela seriju napada na američke vojnike u Nemačkoj.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST