Njujork >

Gnevna Arizona, ponovo

Mnoge države bave se hitnim stvarima: zapošljavanje, ekonomija, okrnjeni budžeti. Zakonodavci Arizone pokušavaju da daju vlastima nove moći koje bi mogle da povrede individualna prava tako što uvode emigracione kontrole u škole, javne ustanove, bolnice i lekarske ordinacije.

Arizona je, inače, prošle godine uvela radikalne propise koji ohrabruju rasno profilisanje, a za zvaničnu politiku proglasila je masovno isključenje emigranata bez ličnih dokumenata. Ovo je dovelo do bojkota i manjeg broja turista, ali i do tužbi, uključujući i jednu koja je stigla iz Obamine administracije. Ipak, aktuelno zakonodavstvo Arizone prepuno je raznih nativističkih zakona, od kojih su neki ovih dana usvojeni kroz "omnibus" mere.

Jedan od njih, na primer, obuhvata pravo da se uskrati državljanstvo deci rođenoj u Arizoni od strane majke koja nema legalna dokumenta. Zakon zahteva od bolnica da proveravaju da li svaki pacijent koji se prijavi poseduje dokaz o državljanstvu. Time Arizona pretvara doktore i sestre u imigracionu policiju. Zakon uskraćuje i pravo na školovanje deci bez dokumenata – zahteva se dokaz o posedovanju državljanstva kako bi se dete upisalo u bilo koju, privatnu ili javnu školu. Zakon prevoz ilegalnog imigranta tretira kao kriminalno delo...

Sve ovo neće ništa rešiti, naprotiv.

Zakon o državljanstvu stečenom rođenjem interpretira 14. amandman o načinima sticanja državljanstva, onako kako to nije uradio nijedan federalni sudija niti Kongres. Država će izdavati drugačiju vrstu matičnog lista bebama čiji roditelji nemaju dokumenta. To je nepostojeći problem – žene se neće ušunjati u Sjedinjene Američke Države kako bi krišom rodile bebu i onda čekale da ona napuni 21 godinu i sponzoriše im zelenu kartu. Ovaj plan neće oterati ilegalne imigrante, ali će generacije mladih Amerikanaca pretvoriti u kriminalce koji se mogu deportovati.

Nadamo se da će gnevni građani Arizone, kao i ostatka zemlje, uskoro vratiti prvobitnim vrednostima. Državljanstvo rođenjem, kao i asimilacija došljaka, osnova su američkog eksperimenta.

Redakcijski komentar


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST