<< VESTI | | 23.02.2011 20:04

 

Spomen obeležje profesoru Paviću

Od 21. februara biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu nosiće ime Milorada Pavića, našeg velikog pisca, profesora i dekana ovog fakulteta. Ploču na ulazu u čitaonicu centralne biblioteke otkrili su na svečanoj ceremoniji prodekanka Filozofskog fakulteta, profesorka Ivana Živančević-Sekeruš i profesor Sava Damjanov, s Odseka za srpsku književnost, inače Pavićev višedecenijski saradnik. "Retki su fakulteti na kojima pored velikih naučnika rade i veliki pisci, a mi smo imali tu privilegiju da na Filozofskom fakultetu od 1974. do 1990. predaje profesor Pavić, koji je od 1977. do 1979. bio i njegov dekan", istakla je prodekanka Filozofskog fakluteta.

Opus Milorada Pavića, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine, impozantan je i raznolik. Bio je teoretičar, poznavalac srpske književnosti 17. i 19. veka, zatim stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona. Pored bavljenja književnoteorijskim radom, ostvario se i u domenu poezije, drame, a naročito u proznom spisateljstvu. Za svoj roman–leksikon "Hazarski rečnik", bio je nominovan za Nobelovu nagradu od strane stručnjaka iz Evrope, SAD-a, Izraela i Brazila. Pored ovog ostvarenja napisao je još i "Predeo slikan čajem", "Unutrašnja strana vetra", "Poslednja ljubav u Carigradu", "Šešir od riblje kože". Dela su mu prevedena na tridesetak jezika.

O intelektualnom formatu našeg pisca i teoretičara govori i činjenica da je bio gostujući predavač na mnogim renomiranim evropskim univerzitetima, među kojima su i Nova Sorbona u Parizu, Univerzitet u Beču, Veneciji, Moskvi, Frajburgu, Getingenu, Padovi. Pavić je bio i počasni doktor sofijskog univerziteta i predsednik Srpsko – ukrajinskog društva, član Srpskog PEN centra i Krunskog saveta.

Preminuo je 2009. u 80. godini u rodnom Beogradu u kojem je i završio profesorsku karijeru na Filozofskom fakultetu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST