<< VESTI | | 15.02.2011 10:45


 

Nastići traže odštetu

Porodica Nastić planira da od američke državne agencije koja im je privremeno oduzela decu traže naknadu štete. "U Americi se u ovakvim slučajevima, kada se na sudu nedvosmisleno utvrdi da nema nikakve krivice, naknada štete podrazumeva. To je ovde praksa i nepisano pravilo", rekao je konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović, i dodao da će Nastićima biti pružena svaka pomoć konzulata.

"Pomažemo porodici da sastavi tim poznatih advokata, stručnih za tu oblast. Znajući koliko je porodica propatila zbog svega ovoga i koliko je finansijski iscrpljena, učinićemo sve da im pomognemo da ostvare svoja prava proizašla iz tog slučaja", rekao je Nikitović.

Drama porodice Nastić se završila hepiendom. Vuku i Verici Nastić, srpskim iseljenicima u SAD Dečji sud u Stoktonu vratio je sina Damjana (8) i ćerku Nastasiju (5), pošto je Američka agencija za zaštitu dece pre početka suđenja 14. februara odustala od tužbe. Ta Agencija je u junu oduzela decu od Nastića i poverila ih starateljskoj porodici nakon što je serviser u kompjuteru Vuka Nastića video fotografije njihove golišave dece. To je prijavio vlastima i od tada su Nastići vodili kafkijansku borbu da dokažu da nisu seksualno zloupotrebljavali svoju decu. Državni tužilac, nakon istrage koju je inicirao srpski konzulat u Čikagu, dokazao je još pre par meseci da je sporne fotografije golišavih mališana zbog kojih se sudilo Nastićima, napravio sin Damjan, a ne otac.

Kad je saopšteno da se deca mogu vratiti roditeljima i osmogodišnji Damjan odmah je potrčao ka roditeljima i od sreće nije mogao da prestane da plače. Njegovu sestru Nastasiju (5) zbunila je situacija i počela je da traži hraniteljsku majku iz Meksika, ali se brzo oporavila od šoka i zagrlila svoju pravu mamu.

Srpski konzulat u Čikagu je Nastićima u toj borbi pomogao, a srpske vlasti su obezbedile 20.000 dolara za advokate.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić se 4. februara, u razgovoru sa zvaničnicima američke administracije, zauzeo za rešenje slučaja porodice Nastić, posle čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo da su predstavnici američke administracije obećali da će u narednih nekoliko nedelja biti stavljena tačka na taj slučaj, koji je u Srbiji imao negativne konotacije.

Više o slučaju porodice Nastić čitajte u povezanim tekstovima


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST