<< VESTI | | 14.02.2011 13:45

 

Cvetković smenjuje Dinkića

Premijer Srbije Mirko Cvetković pokrenuo postupak za smenjivanje Mlađana Dinkića i Slobodana Ilića

Dinkić odlazi, G17 ostaje

Posle sednice predsedništva G17 Mlađan Dinkić je izjavio da je prihvatio odluku premijera Mirka Cvetkovića da ga razreši dužnosti potpredsednika vlade. On kaže da ostaje pri svojoj kritici vlade i da mu je žao što se predsedniku Tadiću ne dopada ta istina. Predsedništvo G17 plus odlučilo je da podrži jedinstvo i stabilnost Vlade Srbije, u kojoj G17 ima šest resora i osam državnih sekretara. Na sledećm sastanku odlučiće ko će zameniti Dinkića, ali po svoj prilici ne samo Dinkića. Najavljeno je, naime, da Verica Kalanović podnosi ostavku na mesto ministra za NIP. Jedan ministar iz G17 (Tomica Milosavljević) je u ostavci i G17 je za to mesto predložio Zorana Stankovića kao nadstranačku ličnost.

Premijer Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za smenjivanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića, kao i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića. "Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna", izjavio je Cvetković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

Procedura smenjivanja ministra

Prema Poslovniku Narodne skupštine, predlog za razrešenje člana Vlade, predsednik Vlade podnosi predsedniku Narodne skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži.

Narodna skupština razmatra i glasa o predlogu za razrešenje člana Vlade na prvoj narednoj sednici.

Članu Vlade koji je razrešen mandat prestaje danom donošenja odluke o razrešenju.

O odluci iz stava 3 tog člana, predsednik Narodne skupštine obaveštava predsednika Vlade.

Kao razlog za smenu navodi se kršenje procedura Vlade.

Cvetković je o smeni tokom jutra obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića, a Dinkić i Ilić su o odluci obavešteni pred početak konferencije za štampu.

Nakon što je premijer Cvetković saopštio odluku o smenjivanju Dinkića, Predsedništvo G17 plus je zakazalo hitnu vanrednu sednicu radi zauzimanja stava o predlogu za razrešenje Dinkića sa mesta ministra ekonomije i regionalnog razvoja i o odnosu ove stranke prema vladi Mirka Cvetkovića. Do javnog sukoba Mlađana Dinkića i Slobodana Ilića došlo je zbog odluke da nova fabrika "Gorenje" bude smeštena u Zaječar, umesto u Valjevo.

Ilić je optužio Dinkića za "otimanje" postojećih stranih investicija, sa ciljem da ih premesti u mesta gde su gradonačelnici iz njegove političke grupacije, a "zbog nesposobnosti da privuče nove investitore".

Dinkić je tvrdio da su Ilićeve ocene bile proizvoljne i da jeb je odluka o davanju većih subvencija za otvaranje pogona u Zaječaru doneta na osnovu Vladine uredbe, prema kojoj su za nerazvijena područja predviđene duplo veće subvencije nego za ostale krajeve. Pre smene Dinkić je uputio pismo premijeru Cvetkoviću, koje je procurilo u javnost, u kome se žali na državnog sekretara Ilića i tvrdi da je sporna odluka o podsticajima za fabriku Gorenja u Zaječaru doneta po propisanoj proceduri i potvrđena na sednici vlade.

Dokument: Dinkićevo pismo Cvetkoviću

VLADA -Gospodin Mirko Cvetković, predsednik-

Poštovani predsedniče Cvetkoviću,

Koristim priliku da Vam skrenem pažnju na nedolično ponašanje u javnosti državnog sekretara ministarstva finansija, gospodina Slobodana Ilića. Naime, dana 13. januara 2011. potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Gorenja iz Velenja, Republika Slovenija, kojim je u skladu sa važećim propisima predviđena podrška investicionim projektima Gorenja u Valjevu, Staroj Pazovi i Zaječaru. Naime, nakon što je Gorenje u Srbiji već investiralo 50 miliona evra i u svojim fabrikama u Valjevu i Staroj Pazovi već uposlilo oko 1100 radnika, posle višemesečnih pregovora doneli su odluku da pokrenu proizvodnju veš mašina u Zaječaru i uposle još najmanje 300 radnika, kao i da prošire kapacitete za proizvodnju frižidera u Valjevu uz otvaranje oko 200 novih radnih mesta, te bojlera u Staroj Pazovi uz upošljavanje dodatnih 250 radnika. Nakon potpisivanja Memoranduma, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je pripremilo nacrt Predugovora o realizaciji investicionog projekta Gorenja u Zaječaru kao i Predlog zaključka sa obrazloženjem i 19. januara 2011. godine po uobičajnoj proceduri uputilo materijal resornim ministarstvima i organima radi davanja mišljenja.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo je 24. januara 2011. godine dostavio mišljenje bez primedaba. Ministarstvo finansija je 25. januara 2011. godine dostavilo mišljenje bez primedaba. Ministarstvo za infrastrukturu je 24. januara 2011. godine dostavilo mišljenje bez primedaba. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je 25. januara 2011. godine dostavilo mišljenje bez primedaba. Republičko javno pravobranilaštvo je 25. januara 2011. godine dostavilo mišljenje bez primedaba.

Na osnovu svih pozitivnih mišljenja, Vlada je usvojila predlog Ministarstva ekonomije na telefonskoj sednici održanoj 27. januara 2011. godine.

Bez obzira na ranije dato pozitivno mišljenje Ministarstva finansija, državni sekretar tog istog ministarstva, Slobodan Ilić, je 26. i 27. januara izašao u javnost sa neistinama i teško optužio Ministarstvo ekonomije i mene lično za navodno otimanje investicije Valjevu i zloupotrebu budžetskog novca u političke svrhe. Istina je sasvim drugačija. Gorenje je velika multinacionalna kompanija, sa godišnjim prometom od oko 1,5 milijardi evra, koja samostalno donosi odluke o svojim investicionim lokacijama. Činjenica je da su se samostalno opredelili za braunfild investiju. Pored Zaječara, pre donošenja konačne odluke razmatrali su i druge braunfild lokacije u Srbiji (npr. Niš), ali je hala zaječarskog Porcelana u stečaju zbog svojih tehničkih kakrakteristika i relativno dobre očuvanosti bila najpogodnija za investicione planove Gorenja, jer im je finansijski mnogostruko isplativija nego grinfild investicija na bilo kom drugom mestu, bez obzira na iznos podsticaja koji se nude u skladu sa važećom uredbom Vlade. Računica je veoma prosta - s obzirom da je Gorenju za novi proizvodni program potrebna hala od oko 20000 kvadrata u kojoj žele da brzo krenu sa proizvodnjom, kupovina i adaptacija postojeće hale u Zaječaru će ih koštati samo oko 1,5 miliona EUR, uz mogućnost otpočinjanja proizvodnje u roku od svega tri meseca, dok bi ih izgradnja potpuno nove hale iste površine u Valjevu (ili u bilo kom drugom mestu u Srbiji) koštala najmanje 8 miliona evra i trajala bi barem devet meseci. Zbog toga je više nego očigledno da su čisto ekonomski razlozi opredelili Gorenje za izbor Zaječara kao lokacije za njihovu treću investiciju u Srbiji. Osim toga, nije mi poznato da je iko iz Valjeva uputio bilo kakvu primedbu na svojevremenu odluku Gorenja da svoju drugu fabriku u Srbiji locira u Staroj Pazovi (takođe se radilo o braunfild investiciji, kao i sada u slučaju Zaječara), pa je potpuno nejasno otkuda sada optužbe na račun izbora njihove treće lokacije.

Imajući ove činjenice u vidu, ničim izazvani i potpuno neosnovani brutalni napad državnog sekretara Ilića naneo je veliku moralnu štetu čitavoj Vladi i ugrozio moju reputaciju u javnosti. Od kada je ova Vlada formirana, nikada se nije dogodilo da je neko na tako grub način zloupotrebio neku državnu instituciju (Ministarstvo finansija) u političke svrhe, kao što je to ovom prilikom Ilić uradio. Njegova očita namera je bila da me omalovaži, izazove animozitet građana Valjeva prema meni i pokuša da me iskompromituje u javnosti, na osnovu lažnih podataka koje je izneo. Verujem da vam je jasno da zbog svega ovoga moja dalja saradnja sa gospodinom Ilićem više nije moguća. Zbog toga očekujem da prema njemu primenite odgovarajuće sankcije, tj. da ministarki finansija predložite njegovo razrešenje sa mesta državnog sekretara. Uveren da se ovakvi ispadi koji ugrožavaju kredibilitet Vlade više neće ponoviti, srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,

Potpredsednik Vlade

Mlađan Dinkić

Dostavljeno: - gospođa Diana Dragutinović, ministar finansija


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST