<< VESTI | | 07.02.2011 14:12


 

Ranjen jedan od vođa «Alkatraza»

Policija našla devet čaura. Svedoci pucnjave se razbežali. Vavić u Urgentnom centru

Aleksandar Vavić (23), jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz", ranjen je u pucnjavi kod Tašmajdana u noći između subote i nedelje 5/6. februara 2011. Nepoznati napadač, sakriven iza automobila, parkiranog u ulici Milutina Garašanina, preko puta Pete beogradske gimnazije, pucao je i pogodio u karlicu Vavića, koji je u tom momentu bio na ulici sa nekoliko prijatelja.

ranjenog Vavića prevezao pripadnik BIA

Ranjenog Vavića je kako piše "Blic" do Urgentnog centra prevezao je P. L., pripadnik Bezbednosno-informativne agencije. P. L. je u noći između subote i nedelje sa društvom sedeo u kafiću blizu mesta gde je pucano u Vavića. Iako ranjen, Vavić je uspeo da uđe u taj kafić, a P. L. je, kada je video povređenog čoveka, uzeo ključeve od njegovog automobila i stavio ga u "audi", odvezao ga do Urgentnog centra, a kad je stigao ispred bolnice, istrčao je iz vozila i pozvao lekare koji su preuzeli ranjenog, a zatim pozvao i policiju, a kasnije napisao i službenu belešku i obavestio svoje šefove.

Vavić je privatnim automobilom prevezen u Urgentni centar u Beogradu. On je svestan i u stabilnom stanju, mada ima teže povrede. Obaveštena od strane lekara o nanošenju teških povreda, policija je izašla na uviđaj i na mestu pucnjave pronašla devet čaura. Svedoci, koji su bili sa Vavićem u momentu kada je ranjen pobegli sa mesta pucnjave.

Aleksandar Vavić pominje se i u dokumentarnom serijalu TV B92 "Insajder - Nemoć države" u kojoj se tvrdi da je protiv njega policija podnela čak 12 krivičnih prijava za razna krivična dela (nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo i krađa), ali da protiv njega nije izrečena nijedna pravosnažna presuda.

Navijačka grupa Alkatraz (Alcatraz) se na Fejsbuku identifikuje kao jedna od najstarijih navijačkih grupa u Srbiji, osnovana 1989. godine, kao grupa koja je «izdržala sva iskušenja», da je «jedina grupa koja traje toliko dugo, a nikada nije izgubila nijedan transparent čak ni jednu jedinu tuču a bilo ih je na hiljade...» Tvrde da «grupa trenutno broji 200 članova, od čega 80 mlađih, koji su ponovo aktivirali grupu u pravom smislu te reči».

Javni tužilac Slobodan Radovanović je 16. oktobra prošle godine od Ustavnog suda zatražio između ostalih i zabranu grupe "Alkatraz", koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Miloš Radisavljević.

Ustavni sud još nije doneo odluku. Posle višečasovne rasprave sud nije prihvatio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je sud nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

Sud još raspravalja o tome da li može da izrekne zabranu. Dilema je u sledećem: prema sudiji izvestiocu u Agenciji za privredne registre nema udruženja pod tim imenom, mada je javni tužilac tvrdio da su udruženja registrovana, u težim slučajevima sud može da zabrani i neregistrovana udruženja osnovana u skladu sa zakonom, ali sad sud treba da raspravi da li je u ovom slučaju reč o udruženju osnovanom po zakonu, ili o tajnom udruženju, a tajna udruženja su zakonom već zabranjena...

U javnosti, pripadnici grupe Alkatraz su povezivani s ubistvom francuskog navijača Brisa Tatona, za koje je sudsko veće Višeg suda u Beogradu izreklo petnaestorici okrivljenih kaznu od ukupno 240 godina i osam meseci zatvora. Prilikom izricanja te presude sudija je konstatovala da su grupe navijača Partizana „Iridućibili", „Alkatraz" i „Rebels" iz više pravaca neopaženo prišli kafiću „Ajriš pab" na Obilićevom vencu, stavili hirurške maske i napali francuske navijače bakljama, drvenim palicama, šipkama i flašama, opkolili pokojnog Tatona u blizini stepeništa na Obilićevom vencu; udarali ga nogama, gazili ga po glavi i telu, gađali ga pepeljarama i flašama, a zatim ga pritisnuli uz ogradu, a dvojica ili trojica optuženih su ga namerno bacili sa stepeništa, sa visine od 4,28 metara, a zatim se razbežali.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST