foto: a. anđić

Politika >

Ratifikacija SSP-a
u Evropskom parlamentu

Činilo se u prošli ponedeljak da je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić istovremeno bio na tri mesta: u Jutarnjem programu televizije Pink, u "Kažiprstu" B92 i na doručku sa novinarima u "istorijskoj" sali u Nemanjinoj 11. Jedno od dva, ili oba, tv-nastupa su snimljena, kako bi prezauzeti Đelić sve stigao, a svakako je glavom i bradom uz omlet, šampinjone, kačkavalj, kivi, čaj, đus, kafu i još ponešto obavestio novinare o, za srpski evropski napredak, ključnim ovonedeljnim događajima. Odmah nakon toga je odleteo za Brisel.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) zbog pregustog dnevnog rasporeda ipak se nisu u utorak, kao što je to bilo planirano, izjašnjavali o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), već su to odložili za sredu. Đelić je pak još pre odlaska iz Beograda bio siguran da će EP ratifikovati SSP, pitanje je samo sa kojom većinom. SSP sa Srbijom je do sada ratifikovalo 11 od 27 zemalja članica Evropske unije. Niko ne spori određen napredak Srbije po pitanju EUtegracija, pa je i izvestilac EP-a za Srbiju Jelko Kacin pozvao zemlje koje to do sada nisu učinile da ratifikuju SSP i rekao da će završetak procesa ratifikacije biti i snažna poruka podrške za Srbiju.

"Ipak", rekao je Kacin, "Srbija ne može dobiti status kandidata za prijem u Evropsku uniju bez pune saradnje sa Tribunalom u Hagu. To znači hapšenje i izručenje preostalih optuženih." Kosovo se u tom kontekstu ovog puta nije pominjalo. Kacin je pripremio i posve pozitivnu Rezoluciju o Srbiji koju bi EP takođe do izlaska ovog broja "Vremena" trebalo da je usvojio.

Đelić je u svom izlaganju pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da je Srbija spremna da uloži maksimalne napore na putu ka Evropi, ali i da "očekuje fer odnos EU", jer "prošlog marta srpski parlament je usvojio Rezoluciju o Srebrenici i to je prva takva u regionu, predsednik Tadić je bio na komemoraciji u Srebrenici, bili smo u Vukovaru, došlo je do reči izmirenja između dva predsednika i atmosfera između Beograda i Zagreba, i Beograda i Sarajeva je poboljšana". I dalje:

"Strateški cilj Srbije je da postanemo kandidat za članstvo u 2011, ali i da EU sa nama definiše datum za početak pregovora." Što bi valjda trebalo da znači da potpredsednik Vlade polazi od toga da će haški begunci R. Mladić i G. Hadžić do kraja ove godine biti locirani, uhapšeni i izručeni Tribunalu za ratne zločine.

Dok je Đelić bio u Briselu, u Beogradu su mediji preneli da je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila pokretanje prekršajnog postupka protiv njega, jer navodno i dalje upravlja kompanijom "House Invest B.V" čiji je i vlasnik. Đelić je demantovao te navode, rekavši da je pre stupanja na državnu funkciju preneo sva upravljačka prava, a Agencija rekla da o tome nije obaveštena. Zakonom pripisane sankcije su novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST