<< VESTI | | 27.12.2010 22:01

 

Eksplozije u "Slobodi" u Čačku

Nema žrtava, velika materijalna šteta. Jedna eksplozija godišnje u fabrikama municije u Srbiji

U Fabrici vojne opreme "Sloboda" u Čačku, u utorak 27. decembra oko 16.25 odjeknula je eksplozija, kada se u odeljenju pirotehnike, odnosno laboracije artiljerijske municije, na presi gde se pakuje municija zapalio deo metka koji se naziva traser. Dopisnik Novosti iz Čačka javlja da je požar u odeljenju pirotehnike izbio u 16.15, da su u 16.20 radnici sami započeli evakuaciju, da je u 16.25 odjeknula prva snažna eksplozija, a kroz nekoliko minuta dve iste jačine od kojih se zatresao bukvalno ceo Čačak, da su u 16.30 ispred kompanije „Slobode" stigle ekipe hitne pomoći, vatrogasci i policija, da je u 16.35 bila zakrčena Ulica Ratka Mitrovića – a ceo Čačak bio na nogama i da se u 16.40 iz magacina u plamenu čule desetine slabih eksplozija, da je u 17.15 gradska uprava obezbedila autobuse i vozila da evakuišu radnike iz šume koja se nalazi u neposrednoj blizini fabrike. U trenutku izbijanja požara u pogonu za proizvodnju municije bilo je 60 radnika druge smene koji su uspeli da pobegnu iz kruga fabrike u pravcu Jezinskog polja. Oni su kasnije autobusima vraćeni u grad. Ispred fabrike se, nakon eksplozije, okupio veliki broj policijskih, vatrogasnih i devet ekipa hitne pomoći, koje na sreću nisu intervenisale. Svi radnici na vreme su evakuisani, a lekarima se obratilo desetak osoba s lakšim povredama koje su zadobili pri evakuaciji iz fabrike (bežali su kroz žicu), ili zbog pretrpljenog šoka. Više od sto građana uznemirenih eksplozijom i zabrinutih za sudbinu svojih bližnjih sakupili su se ispred fabrike.

Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata fabričkih prostorija. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić kaže da ne postoji opasnost da se požar iz jednog pogona čačanske fabrike proširi na druge objekte i postrojenja.

Od siline detonacija na okolnim kućama su popucala stakla na prozorima. Kada je 1948. ta fabrika napravljena oko nje nije bilo stambenih objekata, ali se u međuvremenu grad proširio. Celo naselje Jezdina je evakuisano.

Pričinjena je velika materijalna šteta. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije čekali su da se smire sekundarne eksplozije da bi započeli gašenje požara.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da su eksplozije odjekivale u magacinskom delu fabrike, ali je naknadno utvrđeno da je zapravo reč o požaru koji je izbio u pogonu za laboraciju municije i izazvao eksplozije.

U fabrici "Sloboda" osnovnoj 1948. godine, proizvodi se municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva. Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u toku večeri došao u fabriku "Sloboda" da bi se upoznao sa razmerama nesreće. Kod kapije "Slobode" dopisnik Novosti je video i Dobrosava Andrića, generalnog direktora užičkog „Prvog partizana", u kome je u septembru prošle godine stradalo sedmoro radnika.

Kako javlja dopisnica RTS-a iz Čačka, početkom ove godine u "Slobodi" su se dogodile dve eksplozije. U eksploziji na odeljenju za izradu kapisli na programu "zolje", 11. januara, niko nije povređen, a u pogonu pirotehnike, 12. januara, povređena je jedna radnica.

U poslednjih 15 godina u fabrikama municije i magacinima oružja u Srbiji bilo je 14 nesreća u kojima je poginuo 31 radnik, a 50-ak njih je povređeno:

U Fabrici "Grmeč" u Zemunu , 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

U Fabrici "Prva Iskra" u Bariču, 21. juna 1996. poginulo je dvoje ljudi.

U fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima - 3. decembra 1997. poginulo troje radnika, a dvoje je povređeno.

U Fabrici "Trajal" u Kruševcu, 25. decembra 2001, nije bilo poginulih u eksploziji, a petoro radnika povređeno.

U Fabrici "Trajal" u Kruševcu, 25. jula 2002. nije bilo povređenih.

U Čačku, u Fabrici "Sloboda", 22. januara 2003, troje radnika je povređeno.

Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, novembra 2003, poginuo jedan radnik.

U pančevačkoj "Utvi", 2003, povređena su dva radnika.

U Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004, povređeno je petoro radnika,

U fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici 18. avgusta 2004, poginulo je dvoje radnika, a povređen jedan radnik.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu 24. avgusta 2004, dvoje poginulih.

U vojnom magacinu Kasarne "7. jul" u Paraćinu 19. oktobra 2006. povređene su 22 osobe.

U barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST