Država i pljačka

"Rekonstrukcija zdrave pameti"; VREME 1041

Posle čitanja prvog pasusa teksta Srećka Mihailovića citiranog u "Politici" logično se nameće pitanje: da li je život građana Srbije bio bolji u jednopartijskom sistemu pre 1990. godine, ili u višepartijskom sistemu posle 2000. godine?

Odgovor na to pitanje dao je pred kraj prošlog veka Karl Poper. On povodom tzv. tranzicije kaže: "Mora postojati razlika između kupovine-prodaje i pljačke. A to može uspostaviti samo država preko pravnog sistema... Samo zamislite ono što se zove kapitalizam bez pravnog sistema – to bi nužno završilo u korupciji i pljački. Tako je razlika između više i manje državne intervencije zanemarljiva u poređenju s državom sa pravnim sistemom ili bez njega." "Mislim da se proći godine i godine pre nego što se u bivšem Sovjetskom Savezu uspostavi pravni sistem i nešto poput slobodnog tržišta... Bez pravnog sistema može se razviti samo haos: to je moja glavna teza." (citirao Dragan D. Lakićević u napomeni 11 pri dnu knjige Metoda i politika, IES&CLDS 2003) .

Gore navedene proročke reči velikog filozofa u potpunosti važe za divlji, politički i sudski nekontrolisani sistem kakav je uspostavljen u našoj zemlji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST