foto: reuters

Hapšenje Ive Sanadera >

Deda Mraz ipak postoji

Mediji u Hrvatskoj tvrde da se Sanader označava kao organizator zločinačke organizacije, a ministar policije Tomislav Karamarko najavljuje da s hapšenjima nije gotovo

Manje od 24 sata je prošlo od bijega iz Hrvatske do hapšenja u Austriji Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera. "Bivši premijer novu godinu čeka u zatvoru! Djed Mraz ipak postoji", konstatirao je hrvatski književnik i novinar Ante Tomić, definirajući u toj rečenici ono što šutljiva hrvatska većina o zlehudoj sudbi Sanaderovoj ovoga trenutka misli.

Redoslijed događaja ide ovako: prošloga četvrtka, 9. decembra, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH, u prijevodu na srpski državno tužilaštvo) u Sabor šalje zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku Ivi Sanaderu. Sanader je, naime, nakon što je odbjegao s premijerske funkcije prošle godine, prije nekoliko mjeseci aktivirao svoj zastupnički mandat u parlamentu. Članovi Mandatno-imunitetske komisije Sabora satima se domunđavaju i skupljaju kvorum i napokon, rano poslijepodne, jednoglasno izglasavaju skidanje imuniteta.

U to je vrijeme Sanader već na putu. Novinari su ga ispratili na izlasku iz njegove (sumnjivo stečene) vile u elitnom zagrebačkom kvartu, a kamere su zabilježile da se više puta osvrnuo, što je protumačeno provjerom da li su pred vilom u Kozarčevoj ulici samo novinari, ili ima i nekoga iz policije.

HAPŠENJE NA AUTOPUTU: U 11.10 sati tog četvrtka, Sanader je viđen na graničnom prijelazu sa Slovenijom, u Bregani. Granicu je prešao s diplomatskim pasošom, na kojega kao zastupnik u Saboru ima pravo, ali samo ako službeno putuje u inozemstvo, a u početku je tvrdio da je zemlju napustio zbog ranije dogovorenog sastanka u svojstvu poslovnog čovjeka.

Od te informacije došlo se do toga da je Sanader ranije rezervirao let sa Brnika, ljubljanskog aerodroma, za London. Na tom se letu nije pojavio i uzalud su ga u Londonu čekali novinari. Tokom tog četvrtka poslijepodne zagrebački advokat Mate Matić objelodanio je SMS-poruku u kojoj ga Sanader ovlašćuje na zastupanje i tvrdi da nije pobjegao i da se za dan-dva ili tri vraća u Hrvatsku, a Sanaderova mlađa kćer – koja je viđena s ocem u automobilu na hrvatsko-slovenskoj granici – kasno navečer vraća se kući u Zagreb. Imala je, dakle, vremena da oca isprati ne do ljubljanskog Brnika, već i do Austrije.

U četvrtak kasnije poslijepodne sudski dostavljač rješenja o pokretanju istrage kuca na kapiju vile Sanaderovih; glas iz unutrašnjosti mu odgovara: "Nije doma." U petak rano ujutro nadležni, na temelju tog rješenja, određuju Sanaderu 30 dana pritvora i s obzirom na njegovu nedostupnost raspisuju međunarodnu potjernicu.

Istoga dana, prošloga petka, u 15.50 sati Sanader je uhapšen na naplatnoj rampi pokraj Salcburga. S njim je u automobilu bio njegov brat koji inače živi u Insbruku, a ispostavilo se da je cijeloga dana bio pod nadzorom austrijske policije koja je zaključila da je hapšenje na naplatnoj rampi najjednostavnije. Otpor nije pružao i prebačen je odmah u ekstradicioni pritvor u Salcburgu.

Iz hrvatske policije se potom čulo da se Sanader iz Salcburga namjerio u Minhen, pa od tamo avionom za SAD. Kartu je, navodno, rezervirao preko neke agencije kojoj je ostavio svoj broj mobilnog telefona – sad se svi čude kako je moguće da premijer jedne zemlje, koji je prvi čovjek i kad su sigurnosne službe u pitanju, ne zna da za zametanje tragova nije dovoljno mijenjati samo kartice u telefonu, već i telefonske aparate – ali mu je, isto tako navodno, učas posla stornirana američka viza (što nadležni u SAD nisu eksplicitno potvrdili).

U svakom slučaju, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa promptno je nadležnima u Austriji uputilo zahtjev za izručenje Ive Sanadera. On, pak, još nije dao iskaz austrijskim istražiteljima: određen mu je ekstradicijski pritvor od 14 dana, te je – kako to javljaju hrvatski mediji – izjavio da će se o zahtjevu i optužbama u njemu izjasniti pred istek 14-dnevnog pritvora, na ročištu zakazanom za 23. decembar.

foto: reutersDOLIJAO: Privođenje u Salcburgu

AFERE I NAMEŠTALJKE: Još je nepoznato što nadležni u Hrvatskoj Sanaderu stavljaju na teret. Zasad se spominju afera oko prodaje dionica INA (mađarskom MOL-u, u zamjenu za kredit za "Podravku", realizirano s bivšim ministrom Davorom Polančecom, koji već broji zatvorske dane), te afera oko "Fimi Medije", firme koja je na nepostojeće poslove izvlačila novac od državnih firmi, te ga potom – kako je to u istražnom zatvoru ustvrdio osumnjičeni Mladen Barišić, nekadašnji glavni tajnik HDZ-a i potom direktor Carine – "ispod pulta" prosljeđivala Sanaderu i HDZ-u. Spominju se i razne malverzacije u Hrvatskoj elektroprivredi, sumnjiva kupovina već spomenute zagrebačke vile, nedavna kupovina ekskluzivnog poslovnog prostora za novoosnovanu Sanaderovu firmu, njegovi satovi vrijedni više od 150 hiljada kuna (koje nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici) i još štošta, ali je zasad jedino izvjesna afera s "Fimi Medijom", u kojoj su ga glavni akteri Mladen Barišić i njegova ljubavnica Nevenka Jurak, vlasnica firme, kako se čini, odlučili u nevolji povući za sobom.

Mediji u Hrvatskoj tvrde da se Sanadera označava kao organizatora zločinačke organizacije, a indikativno je i to da ministar policije Tomislav Karamarko najavljuje da s hapšenjima nije gotovo.

Sam Sanader je, kako se upravo otkrilo, nekoliko dana prije nego što je uhapšen u Austriji, poslao pismo (napisano na engleskom) na više evropskih adresa, u kojem tvrdi da su sve optužbe koje protiv njega iznose Vlada Hrvatske i mediji "fabricirane". U pismu koje je stiglo i u redakciju austrijskog "Tiroler Tagescajtunga" Sanader bivše stranačke kolege u HDZ-u optužuje da mu smještaju, jer se boje njegovog političkog utjecaja. "Optužbe protiv mene su skandal kakav, prema mom mišljenju, do sada nije zabilježen u demokratskim državama", kaže u pismu Sanader i dodaje da je premijerka Jadranka Kosor, zajedno s ostalim visokopozicioniranim HDZ-ovcima, pokušala zaustaviti njegov povratak u parlament.

U Sabor se, piše on, vratio zbog toga što je "branio hrvatske europske interese", zabrinut da se put Hrvatske prema Evropskoj uniji ne odvija prema planu, ali se ta njegova odluka nije svidjela bivšim kolegama iz HDZ-a i premijerki. "Jadranka Kosor, u suradnji s ostalim članovima stranke, izmislila je lažne optužbe protiv mene kako bi spriječila moj povratak u politiku", kaže Sanader, navodeći slučaj bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Damira Polančeca kojega je, kako je to sam Polančec tvrdio, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks pokušao uvjeriti da njega, Sanadera, prokaže kao "šefa korupcijske hobotnice", pa da će dobiti manju zatvorsku kaznu.

"Moja savjest je čista. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj je katastrofa i nema nikakve veze s nezavisnim pravosuđem kakvo je ustanovljeno zadnjih godina. Progon protiv mene je ogromni korak unatrag", napisao je Sanader.

Bit će, međutim, da je suprotno, jer čini se da je pravosuđe u Hrvatskoj napokon počelo funkcionirati. Počelo je s promjenom zakona i davanjem većih ovlasti specijaliziranim sudovima za borbu s organiziranim kriminalom, što je koincidiralo sa Sanaderovom premijerskom ostavkom sredinom prošle godine. Potom je o kriminalu u Hrvatskoj elektroprivredi nadležnima sve "otpjevao" bivši direktor tog javnog poduzeća Ivan Mravak, koji je svjedočio o korupciji, zapošljavanju po stranačkoj liniji i torbama novca koje su završavale u blagajni HDZ-a, pa se ove nove torbe i silni novac iz ove posljednje afere s "Fima Medijom" pojavljuju kao nastavak prakse, a ne kao samostalna afera.

NIKO NIJE ZNAO: Osim toga, čini se da je Sanader posegao za aktiviranjem saborskog mandata ne bi li se dočepao imuniteta; cijela zavrzlama i sati skupljanja kvoruma nadležne saborske komisije dala mu je, na kraju krajeva, dovoljno vremena da u posljednji čas krene izvan granica, iako je cijela Hrvatska tjednima, ako ne i mjesecima ranije, nagađala da će Sanader biti uhapšen.

Teško da je, međutim, mogao pomisliti da će ga se svi dojučerašnji suradnici, prijatelji i ostali "podrepaši" odreći. HDZ je, na primjer, posredstvom možda svog najjačeg predstavnika Vladimira Šeksa skinuo sa sebe odgovornost za sve te silne "crne fondove" koji su se, po tvrdnjama pokajnika, slijevali u stranačku blagajnu. Šeks kaže da nitko u stranci o tome pojma nema i stalno ponavljajući tu mantru "Nismo znali" kaže da je Sanader novac isisan iz javnih poduzeća trpao u vlastiti džep, a nikako u stranku.

U to, jasno, nitko razuman ne vjeruje, ali je činjenica da su nadležni po prvi puta nekom osumnjičenom zamrznuli imovinu. Tako su osim Sanaderovih nekretnina, kojima ne može raspolagati do okončanja krivičnog postupka, zamrznuti računi njegove supruge, profesorice arheologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjane Sanader, i dviju kćeri, na kojima su, prema pisanju medija, nađene poprilične sume novca.

U "slučaju Sanader" u ovoj je fazi sve jasno: može razvlačiti postupak izručenja Hrvatskoj, ali će se pred hrvatskim pravosuđem sigurno naći, prije ili kasnije.

Sve ostalo još nije jasno: da li će se prečešljati i tajni računi i crni fondovi HDZ-a i tko će u toj kriminalnoj hobotnici, osim glavnog gazde Sanadera, još pasti u nastavku istrage.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Vikiliks o Sanaderu

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, stoji u depešama koje je objavio Vikiliks, a prenio iz američkog "Gardijana" ovih dana zagrebački "Večernji list", u januaru ove godine rekao je američkim diplomatima u Zagrebu da se protiv bivšeg premijera Ive Sanadera vodi istraga u nekoliko slučajeva korupcije.

"Tužioci provode istragu protiv bivšeg premijera koja bi najmanje u jednom slučaju mogla rezultirati optužnicom, a otkrivaju i dokaze u nekoliko drugih slučajeva u koje je Sanader također umiješan", izvijestio je Bajić američku ambasadu u Zagrebu.

Slučaj za koji su tužioci najviše zainteresovani bilo je ilegalno posredovanje između njegovih prijatelja i austrijske "Hipo Alpe-Adrija Banke". Prema tom dokumentu, Sanader je dogovorio kredit od četiri milijuna njemačkih maraka poznatom hrvatskom tajkunu Miroslavu Kutli 90-ih godina, za što je sam dobio proviziju (čitaj: mito) od 800 hiljada maraka, navodno je Bajić rekao američkim diplomatima, dodajući da su sva državna poduzeća prožeta korupcijom i da su sva pod istragom.

"Gardijan" navodi i to da iz dokumenata koje je objavio Vikiliks proizlazi slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom, a jedan objavljeni dokument iz oktobra prošle godine donosi i informaciju da je aktualni predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izjavio da Ivo Sanader, tada već bivši premijer, pokušava spriječiti Vladu Hrvatske i premijerku Jadranku Kosor u provođenju istraga vezanih za korupciju.