foto: a. anđić

Obrazovanje za XXI vek (14) >

PISA i rezultati – treća sreća

Objavljeni rezultati trećeg po redu PISA testiranja sprovedenog u Srbiji pokazuju da naši svršeni osnovci napreduju, ali su i dalje ispod proseka u odnosu na druge zemlje u kojima se sprovodi ovo ispitivanje. Ove godine Srbija je na 43. mestu, ali predstavnici Ministarstva prosvete kažu da taj podatak ne daje realnu sliku, jer su ovog puta u istraživanju učestvovali učenici iz 74 države. Đaci iz Srbije ostvarili su napredak u oblastima čitalačke, matematičke i naučne pismenosti, ali su i dalje ispod proseka u odnosu na vršnjake iz 73 zemlje. Zabeležen je napredak od oko 40 poena u oblasti čitalačke pismenosti i po sedam poena u oblastima matematičke i naučne pismenosti, a smanjen je i broj funkcionalno nepismenih učenika. Dok su predstavnici Ministarstva prosvete i Nacionalnog prosvetnog saveta zadovoljni napretkom, stručna javnost upozorava da nema razloga za euforiju i da na srpskom obrazovnom sistemu i dalje treba još mnogo raditi, kako bi učenici bili sposobni da primene stečena znanja.

Program "Filozofija za decu" možda je jedan od načina da ovdašnji osnovci nauče da razmišljaju i razumeju, a ne samo da pamte i reprodukuju školsko gradivo. Za sada se sprovodi u osnovnim školama u Požarevcu.

I dok čekamo da nastavni programi i metode budu osavremenjeni i uhvate korak sa Evropom, čini se da na planu tehničke i tehnološke opremljenosti škola, stvari kreću napred. Odnedavno, većina škola u beogradskim opštinama Vračar i Zvezdara opremljena je elektronskim dnevnicima, a gradska vlast najavljuje da će uskoro sve škole u Beogradu moći da koriste ovu uslugu. Institucija elektronskog dnevnika pojavljuje se i u drugim gradovima širom Srbije, za sada samo tamo gde škole mogu finansijski da izdrže troškove instalacije i održavanja softvera.


 

Dodatak »Obrazovanje za XXI vek«

Ceo dodatak u PDF-u

Prilog "Obrazovanje za XXI vek" je specijalno izdanje nedeljnika "Vreme". Broj 14, decembar 2010.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST