Moskva >

Špijunska kuhinja »a la Čepmen«

Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji poslala je zvaničan zahtev britanskim vlastima da se razjasne okolnosti koje su dovele do privremenog zadržavanja u pritvoru Katje Zatuliveter, osumnjičene da je povezana sa ruskim tajnim službama. Britanska kontraobaveštajna služba MI5 prošle nedelje je privela 25-godišnju Ruskinju Jekaterinu Zatuliveter, pomoćnicu predstavnika Liberalno-demokratske stranke u Portsmutu Majkla Henkoka, pod sumnjom da je špijunka, tzv. spavač. Drugim rečima, iako do sada još nije ništa uradila, navodno je povezana sa ruskim obaveštajcima i mogla bi da počne da špijunira u svakom trenutku. Katja je demantovala da ima ikakve veze sa ruskom obaveštajnom službom, a u međuvremenu je i njen šef Majk Henkok zahtevao da se iznese bilo kakav valjan dokaz protiv njegove saradnice. Da nekakav dokaz postoji, Katja bi bila uhapšena umesto što se suočava sa deportacijom.

Sledeći logiku MI5, svaka Ruskinja u Britaniji je potencijalna špijunka i pod prismotrom je. To zvuči malo paranoično. Majk Henkok, ujedno i član Komiteta za odbranu parlamenta, rekao je za Sky news kako je "apsolutno smešno" pomisliti da je njegova asistentkinja špijun. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da nije slučajno to što se hapšenje Zatuliveterove dešava usred aktivnih bilateralnih odnosa Rusije i Velike Britanije.

Ipak, kada je reč o Katji Zatuliveter, kakve bi to tajne ona mogla da prenese ruskim obaveštajcima o radu parlamentarnog komiteta za odbranu, kada se gotovo svaka njihova sednica prenosi uživo na nacionalnoj televiziji, dok se u štampi i na internetu njihov rad detaljno analizira? Mihail Ljubimov, pisac i sovjetski obaveštajac veteran, kaže da je "totalno apsurdno" optužiti Rusiju da planira da ubaci "krticu" u parlament, kada se svi transkripti i sve debate iz parlamenta objavljuju u časopisu "Tajm".

Očigledno postoje struje kojima ne odgovara bilateralni razvoj odnosa Rusije i Velike Britanije. Najlakši način da se "zatruje voda" jeste lansiranje novog špijunskog skandala u stilu Ane Čepmen.

Sergej Sajenko


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST