Fernando Alonso / foto: reuters

Formula 1 >

Crni dan crvenih

Sve što je moglo da krene naopako za favorite tako je i išlo na trci "čamaca" u najneizvesnijoj završnici sezone u poslednjih nekoliko godina

Dunđeri i ostali fizikalci nisu završili posao na novoj stazi u pustari kilometrima daleko od Seula i osim briljantne staze, asfaltere kao da je poslao Mrka sa Koridora 10 da oposle "pre roka", sve ostalo je delovalo prilično jadno na prvoj Velikoj nagradi Južne Koreje. Onda je na sve linula i monsunska kiša i izgledalo je da će tog sivog nedeljnog jutra otići mast u propast. Start je odložen, neki vozači su izašli iz svojih "kanua", pa su se neki vratili, onda su se svi vratili i krenuli u osamnaest krugova "veslanja" iza sigurnosnog auta. Reakcije vozača u tom periodu sjajno je pratio režiser prenosa koji je često uključivao u program njihovu komunikaciju sa ljudima u boksu. Komentatori ovdašnjeg TV prenosa propustili su sjajnu priliku da od toga naprave triler jer se na trenutke činilo kao da priželjkuju otkazivanje trke pa da se vrate u krpe i dospavaju izgubljeno ranim ustajanjem.

Upravo po reakcijama vozača dalo se naslutiti kako će trka teći, uz garant dobar plasman Šumahera (Mercedes) koji je, posle Sene, najbolji "kišni vozač". Ne pravim se važan, ali po načinu na koji je Veber (Red Bul) vozio iza sigurnosnog automobila, a tokom trke ziheraškim ulaskom u pojedine krivine, mogao sam da se kladim da će ga prva greška koštati veoma skupo.

Desilo se to u drugoj polovini trke, najavljeno lošim ulaskom u poslednju seriju krivina pred ciljnim pravcem, verujem da ga je to dodatno dekoncentrisalo, pa je dve krivine kasnije opet omašio, dokačio ivičnjak, izvrteo se, polomio bolid i usput "pokupio" maleroznog Rozberga (Mercedes) i razlupao mu bolid upropastivši Niku možda najbolju trku ove sezone. Ipak, bez obzira na karambol i odustajanje Veber je još u igri. Bivši šampion Najdžel Mensel podseća na njegov "jak karakter i jaku volju" ilustrujući to brzim povratkom na stazu posle loma noge onomad i nekoliko spektakularnih karambola tokom sezone.

U tom trenutku uteha tima bilo je ubedljivo vođstvo Sebastijana Fetela. Kada je, zbog kašnjenja ponovnog starta, već počelo da se smrkava, a organizatori nisu trebovali ni petrolejke, deset krugova pred kraj Nemcu je prolupao motor! Kraj, fin, ende...

"Ponekad trkanje može biti surovo, danas je to bilo za Red Bul, a najsurovije za Sebastijana", rekao je šef ekipe Kristijan Horner. "Ovo je prva trka sezone u kojoj nismo osvojili ni bod, dali smo veliki poklon Alonsu, ali uzvratićemo u Brazilu", dodao je. Glavni inženjer tima Red Bul zatražio je od Renoa da se "izvini čitavom timu zbog otkazivanja motora na Sebastijanovom bolidu".

Takav poklon Fernando Alonso (Ferari) dočekao je sa oduševljenjem. Hamilton (Meklaren) bio je dovoljno daleko da ne mora od njega da strepi, baš kao što i Felipe Masa (Ferari) nije čeznuo za trkanjem sa Luisom. Pobedom je Fernando ojačao šampionske šanse, a to je postalo i glavno novinarsko pitanje, može li uzeti titulu.

"Da, istina je, možda Red Bul zakasni na avion za Brazil pa tako mi postanemo šampioni", šalio se Alonso na tu temu dodavši da su "šanse na strani Red Bula, ali da garantuje borbu na dve preostale trke". Još jedan pretendent na titulu dobro je prošao u Koreji, ali otežavajuća okolnost za Hamiltona je teoretska mogućnost da aktuelni šampion Dženson Baton odbrani titulu. Na pitanje novinara da li će pomoći Luisu da postane prvak sveta, Dženson, koji je na ovoj trci bio tek dvanaesti pa je u zaostatku za vodećim četrdeset pet bodova, rekao je da bi mu "pomogao samo u situaciji kad on sam ne bi imao ni teoretske šanse da osvoji šampionat".

Elem, Šumi je očekivano bio četvrti, Kubica (Reno) peti, Lijuci (Fors Indija) šesti, Barikelo (Vilijams) sedmi, Kobajaši (Zauber) osmi, Haidfeld (Zauber) deveti i Hulkenberg (Vilijams) deseti. Sledeća trka je za dve nedelje na stazi Interlagos za Veliku nagradu Brazila. Prognoza? Iz keca u dva, iz dvojke u tri, iz trojke u... He, he, he...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST