foto: reuters

Formula 1 >

Poslednji voz

Mnogi su verovali da će jurnjava za ovogodišnjom titulom biti razrešena između dva tima i četvorice vozača, ali "otpisani" su izašli iz ilegale

Dvojac Ferarija bi se po gornjoj šemi mogao podeliti ovako – Alonso je Prle, a Masa je Tihi. U trci za Veliku nagradu Italije na stazi u Monci nisu baš sve ladili ko Gaga Nikolić fašiste, ali su ipak uhvatili poslednji voz u borbi za titulu šampiona. Katalonac posebno. Analogija bi bila potpuna da se u čitavu stvar nije umešao Meklaren. Naime, Fernando je prosto leteo stazom na subotnjim kvalifikacijama i osvajanjem prvog startnog mesta uterao u džep organizatorima barem za trećinu više para jer su zbog toga, ali i zbog Masinog trećeg mesta, tribine u nedelju bile prepune! Drugi na startu je bio Baton, a favoriti, vozači Red Bula Veber i Fetel, bili su četvrti i šesti, jer se između njih udenuo Hamilton.

E, onda je na startu aktuelni šampion Baton elegantno obišao Alonsa koji se potom bez uspeha kočoperio – ali džaba, nije mogao vratiti prvo mesto, Masa je hladnokrvno držao svoju treću poziciju i nije ni primetio da je u četvrtoj krivini drčni Luis Hamilton imitirao Toma Kruza iz filma Nemoguća misija pokušavši da ga obiđe što ga je koštalo polomljenog vešanja na prednjem desnom točku. Ako mu je za utehu, dopisao je nov podatak u svojoj biografiji – Monca je bila njegova najkraća trka! Veber je po običaju zabrljao na startu i pao na šesto mesto, baš kao i Fetel čiji se pad zaustavio na devetom mestu. Od toga se najviše ovajdio neverovatno brzi Niko Rozberg (Mercedes), koji se dokopao četvrtog mesta. Iznenađenje u kvalifikacijama, Hulkemberg (Vilijams), kao i standardni Kubica (Reno), u Italiji raspoloženi Šumaher (Mercedes) i Barikelo (Vilijams) takođe su dobro obavili posao na startu i onda je trka ušla u fazu – "podgrevanje ručka".

Ipak, u prvom delu trke indikativna je bila postojanost Alonsa koji je sigurno kontrolisao rastojanje od Batona ne dozvolivši mu nijednog trenutka da napravi veću razliku, jer mu je, verovatno, bilo jasno da Britanca može da prestigne samo ako mu stavi soli na rep. Kako se bližilo vreme redovnim svraćanjima u boks na promenu guma, Fernando je pojačavao, smanjivao razliku i kada je Dženson otišao u boks, Katalonac je po "Šumijevom receptu" ostao krug duže, nagario koliko je mogao ne bi li još smanjio razliku, oteo je još koju desetinku od rivala, a onda su malo dodali ovoga puta sjajni mehaničari u boksu i – haos na tribinama! Alonso je izašao na stazu za zeru ispred Batona i trka je praktično bila završena. Masa je imao svoje treće mesto, niko ga nije ugrožavao, a ostali...

E, među ostalima je Fetel prvi put pokazao da ume da vozi i taktički dobro. Pošto je u jednom trenutku javio ljudima u boksu da "motor umire", ovi su, valjda, prčkali nešto po kompjuterima i uspeli da "na daljinski" srede stvar. Ostalo je bilo do Sebastijana. Majstorski je vozio, brzo ali nežno pred krivinama, bez naglih kočenja, čuvao gume. Znajući da ne može da stigne Masu, posvetio se pravljenju razlike u odnosu na Nika koji je bio iza njega, i za nešto više od dvadesetak krugova napravio sasvim dovoljno prostora da u poslednjem krugu uđe u boks, promeni gume, izađe ispred njega i osvoji četvrto mesto ostavivši raspoloženom Rozbergu više nego solidno peto mesto.

Dakle, šta smo imali... Prvo mesto, s običnom vodom, Alonso, drugi je bio Baton, a treći Masa. Veber je u poslednjim krugovima ipak imao snage i veštine da stigne i prestigne u Monci odličnog Hulkenberga i na cilj stigne šesti. Kubica je bio osmi, Šumi deveti, a Barikelo deseti. Posle trke su šefovi oprostili brljotinu Hamiltonu braneći svoje "čedo" od opakih novinara koji su ga razvlačili po štampi, Talijani su u hordama došli pred podijum i iskrili od sreće, Baton se smeškao kao da nešto smišlja, a šef tima Reno Erik Bulije je priznao da je Kimi Raikonen, povodom angažmana u narednoj sezoni ili 2011, bio u kontaktu sa ekipom Reno.

Naredna trka je 26. septembra za Veliku nagradu Singapura.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST